Uz podršku rukovodstva opštine Mali Zvornik, na čelu sa SNS-om, obnovljene škole u Amajiću, Donjoj Trešnici i Culinama

Opštinski odbor Srpske napredne stranke Mali Zvornik održao je u četvrtak, 03. oktobra, konferenciju za novinare na temu rada Osnovne škole „Miloš Gajić“ u Amajiću, o čemu je govorila član OO SNS Mali Zvornik i direktorka te ustanove Radmila Božić i njen saradnik učitelj Predrag Spasojević.

Tom prilikom rečeno je da, zahvaljujući ulaganjima opštine, škola u Amajiću i izdvojena odeljenja u Donjoj Trešnici i Culinama imaju veoma dobre uslove za izvođenje nastave, da su sve tri školske zgrade u potpunosti obnovljene i da lokalna samouprava, osim obnove i opremanja škole, podržava rad u okviru vannastavnih aktivnosti, sekcije i edukacije, koje doprinose dodatnom i sveobuhvatnijem obrazovanju učenika i usavršavanju nastavnog kadra. Po završetku konferencije za novinare, Opštinski odbor Srpske napredne stranke Mali Zvornik izdao je Saopštenje za javnost u kojem je, između ostalog, navedeno da OO SNS Mali Zvornik podržava težnju i napore opštinskog rukovodstva u Malom Zvorniku da poboljša i izjednači uslove za obrazovanje dece u svim mesnim zajednicama na teritoriji opštine.

„Zahvaljujući ulaganjima lokalne samouprave u protekle tri godine u potpunosti je renovirana Osnovna škola „Miloš Gajić“, Amajić, i izdvojena odeljenja škole u Donjoj Trešnici i Culinama.

U okviru radova zamenjena je kompletna stolarija na školama, obnovljena fasada, započeti radovi na ograđivanju školskih dvorišta, nabavljen moderan školski nameštaj, nastavna sredstva i pomagala.

Sve učionice u matičnoj školi u Amajiću i izdvojenim odeljenjima u Donjoj Trešnici i Culinama imaju računare povezane sa internetom, tako da je i u ovim školama spremno dočekano uvođenje elektronskog dnevnika, od februara tekuće godine.

Za sve učenike koji putuju u školu opština Mali Zvornik i ove godine, kao i ranijih godina, obezbedila je besplatan prevoz, a za prvake besplatne komplete udžbenika. U želji da deci i zaposlenima u školama pruži više mogućnosti na planu obrazovanja, lokalna samouprava, osim redovne nastave, veoma podržava i vannastavne aktivnosti, sekcije i edukacije, koje doprinose pravilnom razvoju učenika i usavršavanju nastavnog kadra.

S toga je ova škola, iako mala po broju učenika, stecište mnogih zanimljivih dešavanja čiji je cilj očuvanje tradicije, običaja, promovisanje zdravih načina života, a pre svega humanosti i ljudskosti.

Uz podršku lokalne samouprave, OŠ „Miloš Gajić“, Amajić, organizovala je humanitarni koncert, humanitarno-prodajne izložbe, prikupljanje pomoći ugroženima od poplava, prelo, planinarenja, okupljanja planinara i biciklista, druženja sa gostima iz dijaspore, predavanja o lekovitom bilju, predavanja o prevenciji narkomanije, sportska druženja i druge slične aktivnosti.

Posebno značajnu aktivnost predstavlja letnji naučno – istraživački kamp, koji škola organizuje već nekoliko godina. Na ovogodišnjem kampu je bilo i zabave. Obeleženo je 50 godina Vudstoka. Organizovano je i je veče folklora, uz učešće glumaca, koji su animirali decu, veče poezije i muzike, uz gitaru, kao i veče reprodukovanja muzike po želji starijih i mlađih.

OŠ „Miloš Gajić“, Amajić, jedna je od najstarijih škola u Podrinju. Osnovana je davne 1846. godine“, navedeno je u Saopštenju za javnost OO SNS Mali Zvornik.

Ljiljana Ristanović