Uz podršku Republike Srbije opština Mali Zvornik podstiče razvoj ženskog preduzetništva na svojoj teritoriji

U cilju osnaživanja ženskog inovacionog preduzetništva, opština Mali Zvornik u protekloj godini privrednicama sa teritorije opštine dodelila je 2.340.000,00 dinara bespovratnih sredstava, za realizaciju podnetih projektnih predloga.

Navedena sredstva dobijena su od Kabineta ministra bez portfelja u Vladi Republike Srbije Nenada Popovića, zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj, a dodeljena su putem konkursa, za unapređenje tehnoloških procesa proizvodnje.

Prema rečima zamenika predsednika opštine Miloša Radojčića, za ovaj program u Malom Zvorniku vladalo je veliko interesovanje preduzetnica.

One koje su uspele da ostvare pravo na podršku, zahvaljujući dobijenim sredstavima, proširile su proizvodnju i nabavile novu opremu.

Pravo da konkurišu imale su registrovane preduzetnice, odnosno žene koje su na svoje ime imale registrovan bilo koji privredni oblik.

Osnovni cilj projekta bila je afirmacija ženskog inovacionog preduzetništva, a krajni cilj podiznje svesti o važnosti ulaganja u žensko inovaciono preduzetništvo.

Osim preko navedenog programa, opština Mali Zvornik preduzetništvo i zapošljavanje stanovništva, posebno žena, podstiče i sprovođenjem mere samozapošljavanja, u okviru koje dodeljuje subvencije od 200.000 dinara po novootvorenoj preduzetničkoj radnji.

Radi osnaživanja žena, lokalna samouprava finasira i aktivnosti ženskih udruženja sa teritorije opštine i sa njima ostvaruje i neguje dobru saradnju.

Ljiljana Ristanović