Ustanak u Šapcu (22.dan): Zelenovića su poplave donele, pa će ga I odneti sa vlasti !? Umesto na Švajcarsku,zbog nemara dosmanlija, Šabac sve više liči na Veneciju?

Dok gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović šeta po Srbiji u nadi da će srušiti predsednika Aleksandra Vučića, njegovi sugrađani u “slobodarskom” Šapcu svaki put kada padne veća količina kiše, ne mogu da izađu iz svojih kuća zbog poplavljenih ulica i izlivanja septičkih jama. Ovo je bila glavna tema govornika na 22. protestu protiv Nebojše Zelenovića.

Nakon poplava 2014. godine, odnosno od kada se Zelenović smestio u fotelju gradonačelnika, u više navrata govorio je pred kamerama lokalnih medija kako se gradska vlast odnosi odgovorno prema kanalskoj mreži. U vestima televizije koja je naklonjena aktuelnom gradskom rukovodstvu, izjavio je da je stanje na šabačkim vodotokovima redovno i da nema izlivanja. Ova izjava isprovocirala je veliki broj Šapčana koji su u utorak bukvalno bili zarobljeni u svojim domovima jer su ulice bile poplavljene.

– Gradonačelnika Zelenovića bih poslala u ulicu Leonarda da Vinčija da pogleda da li su to verovatno preusmereni vodotokovi drugog reda u naše ulice, pa više nećemo biti mala Švajcarska. Možemo da budemo Venecija. Samo nam gondole fale, pa da razvijemo i tu turističku granu. Zelenović reče da je od para iz gradskog budžeta očistio 100 kilometara kanala drugog reda. Reče i da će poslati dopis vodnom inspektoru da napiše naloge svim domaćinima koji su vlasnici parcela uz vodotokove da ih očiste. Pa zar ti vodotokovi ne pripadaju lokalnoj samoupravi? – upitala je Svetlana Stanković, odbornica u Skupštini grada Šapca.

U mesnoj zajednici Majur 16. juna biće održani izbori za Savet. Aktuelno šabačko rukovodstvo ovo prigradsko naselje ignorisalo je četiri godine, jer je izabrana grupa građana koju je podržao SNS. Međutim, tek su se sada setili da i u Majuru neko živi, pa su počeli da se utrkuju gde će šta biti asfaltirano i izbušeno za kanalizaciju. Ovo je usledilo nakon što su ogorčeni Majurci tražili pomoć od države za rešavanje gorućih problema, a država im izašla u susret i ono što je obaveza lokalne vlasti, finansirali iz državne kase. Onda su se Zelenovićevi odbornici “slučajno” setili i zdravstvene ambulante.

– Na televiziji sam gledala njihova dva odbornika Dejana Jerinića i dr Dejana Pavlovića koji poručiše da će da organizuju donatorsku akciju za nabavku kolor ultrazvučnog aparata za ambulantu u Majuru. Na kraju je ispalo da će aparat koštati 750.000 dinara. Rekoše da se u te svrhe odriču svoje odborničke plate. Ako ne skupe novac od donatorstva, treba im 78 odborničkih plata! Dobro znamo da su u Majuru izbori 16. juna, pa me to navodi na priču o predizbornim obećanjima – rekla je Svetlana Stanković.

Anđelka Marković, predsednica MZ “Donji šor”, istakla je da gradska vlast ignoriše probleme meštana i u ovoj, inače jednoj od najvećih mesnih zajednica u gradu i to isključivo iz razloga što su tu na vlasti naprednjaci.

– U poreskom rešenju za Hajduk Veljkovu ulicu piše da je to druga gradska zona. A tu ne postoji asfalt, kanalizacija, ulična rasveta … Ima oko 50 kuća i oko 200 stanovnika, ali ništa ne funkcioniše, jer ljudi koji tu žive ne mogu da dopru do nadležnih u gradu. S obzirom na to da nemamo kanalizaciju, a ovih dana su velike kiše, mi imamo septičke jame koje se izliju i u dvorištima nam svašta pliva. Kao grupa građana obraćali smo se da se kanalizacija sredi, ali smo hladno odbijeni. Navodno, to je skupa investicija, kao da naši životi nisu vredni – istakla je Anđelka Marković.

Kao ilustraciju toga kako se šabačko rukovodstvo odnosi prema onima koji ne misle isto kao oni, Anđelka Marković je navela primer sokaka u kojem ona živi. Naime, Zelenovićevi kadrovi podelili su narod koji tu živi po simpatijama za političare.

– U Hajduk Veljkovoj ulici postoje tri sokaka. Oni su ih kategorisali kao “Zelenovićev” i “Vučićev” sokak. Ja živim u “Vučićevom” sokaku u kom nema ulične rasvete. U “Zelenovićevom” sokaku, imaju svog aktivistu, i tu je postavljena ulična rasveta – navela je Marković ovaj neverovatan primer kako u Šapcu funkcioniše rukovodstvo grada.