Ustanak u Šapcu (20.dan): Umesto u infrastrukturu, dosmanlije ulagali u sopstvene džepove!?

Šapčani su se u velikom broju okupili i u ponedeljak ispred zgrade Gradske uprave kako bi poslali jedinstvenu poruku gradonačelniku Nebojši Zelenoviću da podnese ostavku. Ovo je 20. put kako na ovaj način izražavaju nezadovoljstvo gradskom vlašću koju već 19 godina čini grupa nekadašnjih “dosovaca”.

O tome koliko građane Šapca košta prećutni rat sa državom i da su tvrdoglavost i sebičnost aktuelnih vlastodržaca ispred dobrobiti grada, ali i čitave regije, govorio je dr Slobodan Popović, odbornik u Skupštini grada Šapca. Kao ilustraciju ovoga, dr Popović je naveo Memorijalni kompleks u slavu cerskih junaka čija bi izgradnja uskoro trebalo da počne.

– Memorijalni kompleks na planini Cer biće simbol pobede u Velikom ratu i simbol stradanja srpskog naroda kroz vekove. Vlada Srbije potpisala je ugovor o izgradnji kompleksa sa Loznicom, Krupnjem, Ljubovijom, Malim Zvornikom, Bogatićem, Vladimircima … Sa svim opštinama u ovom kraju, osim sa Šapcom. Pitam se da li samo nama ovaj memorijalni centar ne treba? – rekao je dr Popović.

Najave aktuelne šabačke vlasti o izgradnji rekreativnih kompleksa pored reke Save i kompleksa za vodene sportove, godinama unazad ostali su samo na papiru.

– Još 2011. godine, planom detaljne regulacije grada Šapca, najavljeno je i obećano da će na području stare kasarne na Savi biti izgrađen jedan divan kompleks koji će u sebi obuhvatiti stambeni deo, gradske vile, školu, vrtić, terene, marinu i hotel. U 2019. godini ništa od toga nema. Kompleks za vodene sportove na Mišarskoj adi najavljen je 2014. godine. Tu je trebalo da se napravi veštačko jezero za trening kajakaša i veslača. Sa svim propratnim sadržajima, da to bude šabačka Ada ciganlija. Bio je samo jedan sastanak sa ministrom sporta. Od tog dana se ništa nije desilo – rekao je dr Popović.

Branko Tomić iz “Pokreta socijalista”, odbornik u Skupštini grada Šapca, istakao je da je Šabac jedini ostatak “dosmanlijskog” režima. Tomić, koji je iz prigradskog naselja Majur, istakao je da za četiri godine koliko je u ovom mestu na vlasti grupa koju je podržao SNS, gradonačelnik Šapca nijednom nije posetio ovu mesnu zajednicu.

– Nebojši Zelenoviću nije drag predsednik Saveta MZ Majur, ali su mu dragi predsednik Opštine Peć i gradonačelnik Zagreba. U Mačvanskom upravnom okrugu, Majur je četvrto naselje po veličini, ali to nije zavredilo Zelenovićevu pažnju. Uporno je ignorisao sve zahteve za osnovne životne potrebe naših građana koje smo slali Gradskoj upravi. Grad na današnji dan Majuru duguje 23 miliona dinara. Gde su pare Nebojša? – upitao je Tomić.

Kako je potom rekao, uprkos opstrukcijama lokalne vlasti, Savet MZ Majur uspeo je ipak da sopstvenim novcem investira potrebne projekte u vrednosti od 12 miliona dinara.

– Svako može da vidi šta smo uradili u mesnoj zajednici Majur i da vidi šta je Vlada Srbije spremna da uradi. U narednih mesec dana, u Majur će da se sliju investicije u vrednosti 200 miliona dinara. Dobićemo fiskulturnu salu, škola će se renovirati, ulice koje nikada nisu bile asfaltirane niti je noga gradonačelnika Šapca ikada kročila sada će biti asfaltirane – najavio je Tomić.