USAID Serbia “debelo” plaća: “Otvorena vrata sudija”, kao još jedan pokušaj sakrivanja glavnih razloga sporosti našeg pravosuđa!? Kakva je u svemu tome uloga ćerke predsednika Vrhovnog kasacionog suda?

Da je sve samo dobar marketing i da, kad se on razgrne, ostaje samo praznina, dokaza ima koliko hoćete! Ali, da se i mi  povodimo za zapadnim majstorima lažnih slika, nameštenih  rola i kulisa –  valjda je svima jasno!

Naime, USAID Serbia je našla “originalno rešenje” kako da reši veliki problem u srpskom pravosuđu, za sporost u rešavanju ogromnog broja sudskih postupaka, koji se razvlače godinama po našim sudovima, da prosto više niko živi i ne zna “ ko koga i zbog čega tuži”?! Posebno je to slučaj kad su u pitanju građanske parnice, čije okončanje mnogi akteri i ne dočekaju živi!

Kobajagi, da bi pridobili srpsko pravosuđe za neke njima mnogo važnije interese i ciljeve, Fondacija USAID za Srbiju, tokom ove godine organizovala je nekoliko  akcija pod nazivom “Otvorena vrata” ( misli se na vrata sudskih kabineta)  širom Srbije. Tako je došao na red da se “ otvore vrata i kragujevačkih sudova”, što i treba da se dogodi baš danas, 12.septembra, kako uostalom i stoji na njihovom reklamnom plakatu:

  • Ideja i nije toliko loša, ali je sve to, bar do sada, izgledalo mnogo naivno, simbolično i ponajviše idilično-socrealistički – tvrdi izvor Embarga iz srpskog pravosuđa. – U zakazano vreme, oni koji su se na oglas prijavili, a koji imaju te maratonske sporove u sudovima, dolaze na razgovor kod resornih sudija!? I onda oni kukumaču, a sudije se smeškaju, obećavaju, po malo se i pravdaju za sporost rešavanja postupka…I na kraju se ljubazno pozdravljaju i to je to! Ništa novo i ništa konkretno! Onda u sudnicu ulazi nova stranka i tako sve dok se ne popune zakazani termini za taj dan…

Bitan je samo marketing. Konkretno niko niti je dobio pravi odgovor za sporost sudskih postupaka, niti će ga dobiti ubuduće! Sve je kao u dobro režiranom američkom filmu. Ali, sa dobrom apanažom za sve aktere, jer, kažu, da postoje poprilična sredstva obezbeđena za ovu akciju…

Isti izvori tvrde, da uopšte nije čudo što je ćerka predsednika VKS, uzela mirovanje u Prvom osnovnom sudu, napustila sudnicu i otišla da radi u USAID Serbia?! Više se isplati obećavati narodu “lažne nade”, nego deliti pravdu u Srbiji? Zar ne?

E.E.