Uručena pomoć iz Šapca, Loznice, Valjeva ugroženim na Kosovu i Metohiji

Osam socijalno ugroženih porodica sa Kosova i Metohije danas je u Kosovskoj Mitrovici primilo jednokratnu novčanu pomoć, prikupljenu tokom decembra na humanitarnim koncertima organizovanim na inicijativu odbora Srpske napredne stranke u Šapcu.

Zahvaljujući privrednicima zapadne Srbije, javnim preduzećima i ustanovama, kao i građanima dobre volje, prikupljeno je ukupno 1.104.000 dinara, a svakoj od porodica, izabranim na predlog Sektora za socijalna pitanja i humanitarnu pomoć Kancelarije Vlade Srbije za KiM, uručen je iznos od 113.000 dinara.

Zamenik direktora Kancelarije za KiM Željko Jović rekao je da u Srbiji i u srpskom narodu, ma gde on bio, sunarodnici na KiM uvek imaju i imaće podršku.

“Pokušali smo da igrom i pesmom odagnamo ružne misli i sve teškoće koje nas danas na prostoru KiM okružuju. Zahvaljujem svima koji su učestvovali u ovoj lepoj akciji. Očekujem da u ovoj godini bude manje tuge, patnje i bola na KiM, a mnogo više države Srbije na ovom prostoru, jer ćemo se kao predstavnici Vlade Srbije truditi da sa našim narodom budemo više, sadržajnije i kvalitetnije”, rekao je Jović.

Narodni poslanik iz Šapca Boban Birmančević poručio je da je ovo je samo prva u nizu akcija kojima će Šapčani pokušati da suštinski pomognu svojim sunarodnicima na KiM.

“I pomoć države će biti veća i intenzivnija. Svi pokušaji naših neprijatelja da nas razjedine neće uspeti, jer nisu računali na jedinstvo našeg naroda i na našeg predsednika Aleksandra Vučića i politiku mira, i upravo ta politika je garancija da narod na KiM i naša država imaju budućnost”, kazao je Birmančević.

Predstavnik Skupštine grada Loznice Marko Jovanović poručio je da će Lozničani uvek biti uz srpski narod na KiM, koji će moći da računa na svaku vrstu podrške, i izrazio očekivanje da će se, u saradnji sa drugim gradovima u centralnoj Srbiji, nastaviti humanitarne akcije ove vrste.

Na humanitarnim koncertima nastupalo je Kulturno-umetničko društvo “Kopaonik” iz Leposavića, čiji su članovi muzičko-scenskim prikazom okupljene podsetili na duhovne vrednosti, tradiciju i običaje Srba sa Kosova i Metohije, tako da je deo prikupljenih sredstava izdvojen i za taj ansambl.

Umetnički direktor KUD-a “Kopaonik” Đorđe Lakušić istakao je da je to društvo s radošću prihvatilo ideju da se organizuje serija humanitarnih koncerata u centralnoj Srbiji, i da je ansambl iz Leposavića naišao na očekivano i opravdano interesovanje sugrađana u Mačvi i Podrinju.

“Ovo nas krepi i daje nam snagu da istrajemo protiv ovog zuluma i namere da nas fašističkim metodama istrebe sa KiM. Pokazali smo da smo duhovno jaki i da ne damo svoje”, kazao je Lakušić.

Dana Marković iz Zvečana, majka deteta s posebnim potrebama, zahvalila je svima od srca, istakavši da bi joj bilo veoma teško bez dobrih i humanih ljudi, a isto je učinio i Ljubisav Savić iz Zebinca, takođe otac deteta sa hendikepom.

Po završetku uručenja pomoći, gosti iz Šapca i Loznice posetili su porodicu Jelene Ignjetović u selu Sočanica.

embargo.rs