Učenice donjoborinske osnovne škole vicešampionke takmičenja u izradi biznis planova

Da je opština Mali Zvornik mesto koje ima darovitu omladinu potvrđeno je nebrojeno puta. Jedan od poslednjih primera za to je nedavno takmičenje „Dani edukativnosti mladih preduzetnika i inovatora“ u Loznici, održanom u organizaciji Saveza pronalazača Srbije, na kojem je pet učenica osmog razreda Osnovne škole „Braća Ribar“ iz Donje Borine osvojilo drugo mesto za osmišljenu inovaciju. Projekat koji su kreirale i prezentovale tiče se osnivanja i izgradnje dnevnog boravka za decu ometenu u razvoju, koji, inače, ne postoji na teritoriji opštine Mali Zvornik.

Navedenu ideju uspešno su razradile: Jelena Sekulić, Marija Kojić, Valentina Despotović, Anastasija Nenadović i Jelena Čolaković, odlične učenice, od kojih su većina i stalne aktivne članice Regionalnog centra za talente u Loznici.

Prema njihovim rečima, glavni cilj projekta koji su izradile i prezentovale jeste da podrži porodice sa decom sa posebnim potrebama, da unapredi njihov položaj i da im omogući da imaju srećno i lepo detinjstvo.

,,Ne možemo da se pomirimo sa tim da naši vršnjaci ostaju na marginama društva, jer su različiti i drugačiji“, objasnile su učesnice, navodeći da je to bio glavni motiv koji ih je opredelio da se u svom radu bave upravo ovom temom.

Visokim plasmanom na takmičenju mladih preduzetnika i inovatora, održanom 29. marta, u Vukovom Domu kulture u Loznici, u konkurenciji 35 osnovnih i srednjih škola sa područja Mačvanskog okruga, njih pet školi koju pohađaju, za osvojeno drugo mesto, donele su povelju „Mihajlo Pupin“.

Prema rečima direktorice OŠ „Braća Ribar“ iz Donje Borine Ljiljane Jekić, učenice su na takmičenju predstavile rad ,,Centar za smeštaj i dnevni boravak dece sa posebnim potrebama“ i bile svom snagom za podršku deci, kojima je pomoć neophodna, a često izostaje.

„Humanošću koju su ovom prilikom pokazale, kao i odličnom prezentacijom rada, ekipa je privukla pažnju stručne komisije i prisutnih posmatrača“, rekla je Jekić, dodajući da ovim učenicama to nije prvi uspeh.

One, kao i drugi đaci ove obrazovne ustanove, stalno se takmiče u različitim oblastima i stižu do republičkog nivoa, često i iznad njega.

Gostujući sa učenicama, povodom ostvarenog uspeha, protekle nedelje na Televiziji Happy, u emisiji „Prelo u našem sokaku“, Jekić je istakla da su oko 50 posto učenika donjoborinske osnovne škole odlični đaci.

Osim osnovaca iz Donje Borine, opštinu Mali Zvornik na takmičenju mladih preduzetnika i inovatora u Loznici predstavljali su i učenici prvog razreda Srednje škole. Učešće malozvorničkih učenika na ovom takmčenju omogućila je lokalna samouprava. Predsednik opštine Zoran Jevtić saopštio je da će opština finansijski podržati i rad Saveza pronalazača Srbije, organizatora takmičenja, te da će na ime toga iz lokalnog budžeta biti izdvojeno 50.000,00 dinara.