U ŠAPCU PREDSTAVLJENO DEVET NOVIH E-USLUGA

Program Swiss PRO organizovao je u Šapcu događaj u okviru kampanje „Da kliknemo zajedno“. Na Trgu šabačkih žrtava građanima su predstavljene prednosti upotrebe elektronskih usluga na lokalnom nivou, a približeno im je i kako mogu pristupiti portalu eUprava, obaviti registraciju i pokrenuti neku od eUsluga. Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić zahvalio se Vladi Švajcarske i programu Swiss PRO što su omogućili da Grad Šabac učestvuje u ovom projektu.

,,Grad Šabac jedna je od 35 lokalnih samouprava koje su uspostavile nove eUsluge kroz kampanju ,,Da kliknemo zajedno” koju je pokrenuo program Swiss PRO uz podršku Vlade Švajcarske. Razvojem eUprave poboljšava se efikasnost rada gradske uprave i omogućava građanima da brzo i lako, bez čekanja u redovima i dodatnih troškova pristupe javnim uslugama koje su u nadležnosti lokalne samouprave i ostvare određena prava”, rekao je Pajić i dodao da će se na ovaj načinpoboljšati komunikacija između građana i gradske uprave.

,,Putem portala eUprava stanovnici Šapca od sada mogu da dođu do informacija o devet novih usluga. Mogu da podnesu zahtev za naknadu zarade za vreme porodiljskog odsustva, naknadu za vantelesnu oplodnju, ili za izdavanje informacija o lokaciji. Mogu da prijave komunalni problem i podnesu predstavke komunalnoj, saobraćajnoj i inspekciji za zaštitu životne sredine. Podnošenje primedbe na nacrt planskog dokumenta u toku javnog uvida ili primedbe na odluku o izradi planskog dokumenta u toku ranog javnog uvida su takođe neke od novih eUsluga koje su dostupne građanima Šapca”, kazao je Pajić.

Maida Jusufović, službenica za dobro upravljanje i rodnu ravnopravnost programa Swiss PRO istakla je da danas sa građanima i građankama Šapca razgovaraju o prednostima novih devet usluga koje su Šapčanima dostupne na portalu eUprave.

,,Uz podršku Vlade Švajcarske i preko programa Swiss PRO razvijeno je devet novih elektronskih usluga. Aktivnosti su sprovedene u saradnji sa Kancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu. Naš zajednički cilj je unapređenje efikasnosti lokalne samouprave sa jedne strane i zadovoljstvo građana pruženim elektronskim uslugama sa druge strane”, rekla je Maida Jusufović.

Kampanja „Da kliknemo zajedno“ realizuje se u okviru programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO“, koji podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Republike Srbije, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO).