U poseti porodici Terzić: Oni su hrabra i bogata porodica

Gradonačelnik Šapca,  dr Aleksandar Pajić,  uoči dočeka Pravoslavne Nove godine posetio je porodicu Terzić koja ima petoro dece i najmlađe članove darivao poklonima. Gradonačelnik Pajić istakao je da je porodica Terzić hrabra i bogata.

,,Petoro dece, Anđelija koja ima 16 godina, Tadija koji je juče napunio 15 godina, Mitar koji ima 13 godina, Nikolija 5 i Andrija koji danas puni deset meseci najveće su bogatstvo njihovih roditelja. Puno mi je srce kada čujem dečiji smeh u kući. Ponosni roditelji su dokaz kako se sve može postići ukoliko postoji volja. Želim danas da pošaljem poruku da ćemo ovakve porodice podržavati ne samo kada se deca rode, nego i kroz njihovo odrastanje i školovanje”, rekao je Pajić i dodao da je populaciona politika izuzetno bitna jer kada se deca rađaju i mladi normalno odrastaju, tada će i Srbija biti uspešna.

,,U 2022. godini iz budžeta Grada Šapca povećali smo izdvajanja za rođenje dece, pa je predviđeno da svaka prvorođena beba u porodici dobije 30.000 dinara, a svako drugo i naredno dete u porodici dobiće od Grada Šapca po 20.000 dinara. Uvedeno je i novo pravo za porodice u kojima se rode trojke. One će od Grada dobiti sto hiljada dinara. Ovo znači da je budžetom za 2022. godinu predviđeno 30 miliona dinara za sve rođene bebe pod uslovom da majka ima prebivalište na teritoriji Šapca, što je duplo više sredstava nego prošle godine. Prošle godine smanjili smo cenu vrtića 10%, a budžetom Grada Šapca za 2022. godinu smanjili smo cenu za dodatnih 10%. Svako treće i naredno dete imaju obezbeđen besplatan vrtić. Pored toga, obezbedili smo i besplatne udžbenike za sve đake prvake sa teritorije našeg grada, kao i stipendije za najbolje učenike i studente”, kazao je Pajić i istakao da je siguran da će nove mere u populacionoj politici, koje je donela Vlada Republike Srbije, a to su 300 000 dinara za prvu bebu, a za drugu i treću po 100 000 jednokratno, pozitivno uticati na povećanje nataliteta.

,,Svaka beba daje novu radost, novi život Šapcu i celoj državi. Za napredak Srbije, da nas bude više”, rekao je Pajić.

Dragan Terzić, otac petoro dece, istakao je da bi život u višečlanoj porodici poželeo svakom.

,,Uz sve poslove koje obavljamo, trudimo se da što više vremena provedemo sa svojom decom. Istakao bih da nam deca dosta pomažu oko poslova u domaćinstvu, a starija deca i oko gajenja najmlađeg Andrije. Voleo bih i javno da se zahvalim svojoj supruzi koja mi je najveća podrška sve ovo vreme u našem zajedničkom životu i velikoj porodici koju smo zasnovali”, rekao je Dragan Terzić.

Majka Verica, zahvalila se gradonačelniku Pajiću na poseti i istakla da je ponosna što je rodila petoro dece, kao i da je u planu šesto dete.

,,Sva deca su zdrava i svi su vredni. Učimo ih da budu pošteni ljudi. Mislim da je to suština života. Poslala bih poruku svima da treba da se ugledaju na nas, da rađaju decu, da ne čekaju da steknu sve, pa tek onda porodicu, jer za to nekad bude kasno. Takođe, bitno je i da znaju da kada jede jedno, ili dvoje, tu ima mesta i za treće, četvrto, peto dete. Mislim da su nove pronatalitetne mere koje je uvela država, ali i Grad Šabac, dosta uticale na odluku žena da rađaju decu jer slušam priče majki druge dece da su više zadovoljne nego ranije”, rekla je Verica Terzić.