U mesnoj zajednici Donja Borina opština Mali Zvornik poboljšala putnu i drugu komunalnu infrastrukturu

Na konferenciji za novinare Opštinskog odbora Srpske napredne stranke Mali Zvornik održanoj u petak, 01. novembra, analiziran je rad mesne zajednice Donja Borina.

Na ovu temu govorio je član OO SNS Mali Zvornik i zamenik predsednika Mesnog odbora SNS-a Donja Borina Dragan Krstić, koji je i predsednik stranačkog Saveta za poljoprivredu, i Milisav Despotović, član MO SNS-a.

Oni su naveli da je opština Mali Zvornik u protekle dve godine u ovom selu asfaltirala i betonirala oko 2,5 km lokalnih puteva i da je, prema potrebama, redovno vršeno nasipanje puteva rizlom. Sredstvima iz opštinskog budžeta obnovljena je seoska kapela u Lepenici, pri čemu je objekat dozidan i pokriven, uz ugradnju nove stolarije, dok je malterisanje kapele posao koji će uskoro biti završen.

U Osnovnoj školi „Braća Ribar“ u Donjoj Borini lokalna samouprava omogućila je izgradnju kotlarnice na bio masu, što je omogućilo kvalitetnije grejanje ustanove i značajnu uštedu energenata.

Ugradnjom novih bandera, ulična rasveta poboljšana je u zaseoku Andrača i na putu Batar Polje – Lepenica.

Na mestu dotrajalih drvenih stubova postavljeno je 55 novih betonskih, na koje će biti montirana led rasveta, što takođe treba da doprinese uštedi i smanjenju potrošnje električne energije.

Opština Mali Zvornik u Donjoj Borini radila je i na prevenciji od poplava, regulacijom potoka Crkvenjak, na kojem je izgrađena adekvatna pregradna brana, koja služi da zaustavi stabla i drugi krupan materijal koji bi, prilikom obilnih padavina, mogao da završi u rečnom koritu i izazove plavljenje.

Uz podršku lokalne samouprave, poljoprivrednicima u ovom selu, kao i u ostalim mesnim zajednicama na području opštine, tokom 2019. godine vršena je besplatna podela kalka, materijala za kalcifikaciju zemljišta.

Osim toga, opština je borinskim poljoprivrednicima pomogla dajući im subvencije za nabavku mehanizacije i opreme u oblasti proizvodnje i prerade mesa i bavljenja seoskim turizmom, zaključeno je na današnjoj konferenciji za novinare OO SNS Mali Zvornik.

Ljiljana Ristanović