U Malom Zvorniku svečano obeležen Dan opštine

Građani i rukovodstvo Malog Zvornika proslavili su u ponedeljak, 17. septembra, Dan opštine, kojim je obeležena 75. godišnjica oslobođenja teritorije od nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu i 64. godišnjica od osnivanja opštine.

Na svečanoj sednici lokalnog parlamenta u Domu kulture, upriličenoj povodom ovog važnog datuma, istaknutim pojedincima tradicionalno su dodeljena priznanja, na ime zahvalnosti za doprinos društvu u različitim oblastima.

Goste na sednici, predstavnike državnih institucija, opština i gradova iz okruženja, verskih i drugih organizacija, među kojima je bio i državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije Bojan Stević, pozdravio je predsednik opštine Zoran Jevtić, koji je, nakon toga, u ime opštinskog rukovodstva i u svoje ime, svim sugrađanima čestitao praznik, sa željom da Dan opštine uvek dočekuju i obeležavaju u boljim uslovima.

Govoreći o rezultatima rada lokalne samouprave, ostvarenim između septembra prošle i tekuće godine uz pomoć države, Jevtić je, kao najznačajnije, naveo obnovu komunalne infrastrukture, stvaranje uslova za dolazak investitora i veće zapošljavanje, ulaganja u razvoj poljoprivrede, turizma i drugih sektora privrede, kroz nabavke radova i opreme i finansiranje različitih programa i projekata, čime su, kako je rekao, umnogome poboljšani uslovi za život građana opštine Mali Zvornik.

On je istakao da je, nakon decenija privrednog zastoja, radom i zalaganjem opštinskog rukovodstva, uz podršku predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Republike Srbije, u Mali Zvornik došao prvi veliki investitor, koji će u oblasti proizvodnje tekstila obezbediti posao za 500 ljudi.

Nakon govora predsednika opštine, na sednici je prikazan petnaestominutni film posvećen najznačajnijim aktivnostima i ulaganjima u opštini u protekloj godini i planovima za naredni period.

U nastavku svečanosti povodom Dana opštine Mali Zvornik zaslužnim građanima tradicionalno su uručene povelje i plakete, u znak zahvalnosti lokalne zajednice za doprinos koji su pružili društvu, sopstvenim radom i zalaganjem.

Uručeno je ukupno devet opštinskih priznanja, osam plaketa i jedna povelja.

Na ime zahvalnosti za podršku koju lokalna samouprava dobija od najvišeg državnog rukovodstva u radu na povezivanju sa potencijalnim investitorima i realizaciji infrastrukturnih projekta, povelja opštine Mali Zvornik povodom Dana opštine dodeljena je Ivici Kojiću, šefu kabineta predsednika Republike Srbije.

Dobitnici plaketa opštine za 2019. godinu su: Uroš Kandić, savetnik za odnose sa javnošću u Kabinetu potpredsednika Vlade i ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, na ime zahvalnosti za podršku države u obnovi i očuvanju objekta „Podzemni grad Karađorđevića“; učesnici ratnih zbivanja na Košarama 1999. godine: Aleksandar Bošković, električar iz Malog Zvornika, Goran Vučetić, radnik iz Donje Trešnice, Milutin Radić, vozač iz Donje Borine, Milorad Ilić, stolar iz Donje Borine; Branko Ilić, stolar iz Donje Borine; Radmila Božić, direktorka OŠ “Miloš Gajić“, Amajić, inače prvi licencirani direktor na području opštine Mali Zvornik, i Dragica Vučetić, predsednica Udruženja žena „Nezaborav“ iz Malog Zvornika, na ime doprinosa očuvanju običaja, tradicije i kulture našeg kraja, životne sredine, negovanju dobrih porodičnih odnosa, solidarnosti, humanitarnog rada i svih onih vrednosti koje doprinose zdravom životu, razvoju zdrave i kompletne ličnosti čoveka.

U završnici svečanosti održan je prigodan kulturno-umetnički program, u okviru kojeg su nastupili članovi Folklorne sekcije i dečje pevačke grupe Biblioteke „17. septembar“ Mali Zvornik, te članovi KUD-a “Pervaz” iz Trgovišta .

Ljiljana Ristanović