U Malom Zvorniku počela sezona lova divlje patke

Sezona lova divlje patke na Zvorničkom jezeru, 19. put zaredom, otvorena je u subotu, 07. septembra, tradicionalnom jednodnevnom manifestacijom „Otvor lova na patke“, pod pokroviteljstvom opštine Mali Zvornik, koja je okupila 150 lovaca iz Srbije i Republike Srpske. Na startu sezone odstreljeno je oko 100 jedinki ove divljači, a najuspešnijim lovcima organizator događaja, Lovačko udruženje „Crni vrh“, dodelilo je nagrade i priznanja. Lov na divlju patku u Malom Zvorniku trajaće do 28. februara 2020. godine, odnosno do ispunjenja kvote od 300 primeraka, predviđene za odstrel u ovogodišnjoj sezoni.

Učesnike koji su se po povratku iz lova okupili za trpezom na obali jezera u Culinama dočekao je i pozdravio predsednik opštine Zoran Jevtić.

Uz reči dobrodošlice i napomenu da je opština Mali Zvornik čuvena kao dobar domaćin turističkih i drugih manifestacija, on je lovcima poželeo ugodno druženje i pozvao ih da što češće dolaze.

Jevtić je istakao da su lov i ribolov u Malom Zvorniku prepoznati kao izuzetni turistički potencijali opštine, te da će lokalna samouprava nastaviti podjednako da ulaže u njihov dalji razvoj.

U tom cilju, kako je naveo, u planu je nastavak izgradnje i legalizacije nekoliko lovačkih objekata na teritoriji opštine i stavljanje u funkciju unapređenja lovnog turizma.

Ovom prilikom on je članovima LU „Crni vrh“ uručio 260 zaštitnih prsluka, koje je opština nabavila u nameri da pomogne i unapredi rad udruženja koje se stara o lovnom području Malog Zvornika, navodeći da je u sledećoj godini u planu kupovina donjih delova uniforme i kačketa, kako bi članovi udruženja bili odgovarajuće i prepoznatljivo odeveni i kako bi se osećali zaštićeno i bezbedno kada krenu u lov.

Na dobročinstvo lokalne samouprave udruženje lovaca uzvratilo je dodelom zlatne plakete opštini na ime podrške koju pruža lovstvu i obećanjem da će nastaviti da se odgovorno staraju o lovištu, što uključuje prehranu i drugu brigu o divljači.

Podsetivši da je LU „Crni vrh“ Mali Zvornik osnovano 1948. godine i da trenutno broji 256 članova, predsednik udruženja Dragan Stanković rekao je da se malozvornički lovci istinski trude da očuvaju i unaprede tradiciju septembarskog okupljanja na Zvorničkom jezeru, koja traje već 19 godina, a koju je ustanovio prethodni predsednik udruženja, pokojni Rade Despotović.

Prema njegovim rečima, manifestacija „Otvor lova na patke“ svake godine okuplja veći broj učesnika u odnosu na prethodnu, koji žele da svojim učešćem podrže manifestaciju i doprinesu promociji lovnog turizma u Malom Zvorniku, a ovog puta učestvovali su lovci iz više gradova Srbije i Republike Srpske, iz Barajeva, Šapca, Krupnja, Rume i drugih krajeva.

Najviše uspeha u lovu divlje patke imali su lovci iz Šapca, sa 23 odstreljene ptice. Na drugom mestu je udruženje lovaca iz Barajeva, sa 9 ulovljenih jedinki, dok su na trećem mestu lovci iz Ljubovije sa ulovom 4 ptice.

Jedan od učesnika manifestacije, Momir Obradinović, potpredsednik LU „Gučevo“ iz Loznice, naveo je da Mali Zvornika i Loznica, čija se lovišta fizički graniče, imaju veoma dobru saradnju u aktivnostima vezanim za lov, da je lov na divlju patku relativno težak, ali vrlo zanimljiv, te da ga praktikuje oko 90 posto lovaca. Traje nekoliko sati, od ranih jutarnjih časova, a karakteriše ga veliki broj odstrela i dobro druženje.

Po njegovom mišljenju, u lovačka udruženja trebalo bi uključivati više mladih, jer je, kako je naveo, prosečna starost članstva u udruženjima oko 50 godina, ali da to, nažalost, nije zastupljeno u dovoljnoj meri zbog visokih troškova koji prate učlanjenje.

Upravnik lovišta „Podrinje“ Mali Zvornik, kojim gazduje LU „Crni vrh“, Dragoljub Nikolić podsetio je da sezona lova na patke na Zvorničkom jezeru tradicionalno počinje prve sedmice u septembru, a završava se zadnjeg dana februara sledeće godine, odnosno ispunjenjem kvote predviđene za odstrel, što je u slučaju divlje patke ove godine 300 komada, za sve tri lovne vrste, a to su gluvara, krdža i liska.

On je rekao da Mali Zvornik, sa površinom jezera od 2000 hektara, spada u prvi bonitetni razred i ima idealne stanišne uslove i kapacitete za lov divlje patke, divlje guske, labuda i drugih barskih ptica, koje tu žive ili su u prolazu u periodu selidbe, te da se svake godine povećava fond predviđen za lov ovih vrsta.

Opština Mali Zvornik, čijih je više od 50 posto teritorije pod šumom, idealno je stanište i za brojnu drugu divljač.

Prema rečima upravnika lovišta „Podrinje“, fond krupnije divljači za odstrel svake godine takođe je sve bogatiji, što, kako je rekao, veoma ide u prilog razvoju lovnog turizma u opštini.

Brdske delove lovišta nastanjuju srna, lisica, divlja svinja, zec, fazan, a u sve većoj meri prisutna je pojava šakala, kuna, divljih mačaka, pa i vuka, u poslednjih nekoliko godina.

Po njegovom mišljenju pojava šakala i vuka povezana je sa značajnijim odumiranjem sela i masovnijim odlaskom stanovništva iz sela u gradove.

U selu Donja Borina, gde je primećeno najviše šakala, koji spadaju u predatore i štetočine, lovci već nekoliko godina tradicionalno u februaru organizuju hajku.

Ljiljana Ristanović