U Malom Zvorniku održana završnica Prvog otvorenog svetskog prvenstva u lovu soma bućkom „Srbija 2019“

Opština Mali Zvornik bila je domaćin finala i zatvaranja Prvog otvorenog Svetskog prvenstva u lovu soma bućkom Srbija „2019“, koje je, od 30. juna do 10. jula ove godine, održano na Dunavu, Tisi i Drini, u organizaciji Saveza rekreativnog i sportskog ribolova „Savez bućkaroša Srbije“. Nakon prve i druge faze takmičenja, u trajanju od po tri dana, u Petrovaradinu i Kanjiži, završnica prvenstva, usledila je na Zvorničkom jezeru, od 07. do 10. jula. Ceremonija proglašenja pobednika, dodele nagrada i zatvaranja prvenstva upriličena je 09. jula u malozvorničkom Domu kulture.

Prvo otvoreno SP u lovu soma bućkom okupilo je oko 100 iskusnih ribolovaca, iz više od 10 zemalja, koji su se takmičili rapoređeni u 50 ekipa.

Najuspešniji među njima su ribolovci Predrag Radosavljev i Saša Bajazet iz Novog Sada, koji su, sa ulovom 9 somova i osvojenih 131.880 bodova, osvojili pobednički pehar prvenstva, 3000 evra i sedmodnevni boravak u ribolovačkom kampu na reci Ebro u Španiji.

Drugo mesto zauzela je ekipa u sastavu Bata Ištvan iz Kanjiže i Žarko Čekrdžin iz Palića, koji su ulovili 6 somova i osvojili 37.390 bodova.

Na ime nagrade drugoplasiranoj ekipi pripao je pehar, medalja, novčana nagrada u iznosu od 2000 evra i nautički sonar.

Sa ulovom 4 soma i 19.870 bodova, treće mesto pripalo je ekipi „Zender tim“ iz Mađarske, David Zoltan i Janoš Kenjo, koji su na ime ostvarenog plasmana dobili pehar i medalje, novčanu nagradu od 1000 evra i robnu nagradu u vidu sigurnosnih prsluka.

Na ceremoniji proglašenja pobednika, posebna nagrada, za najveću ulovljenu ribu, uručena je prvoplasiranom takmičaru Predragu Radosavljevu iz Novog Sada, koji je prvog dana takmičenja u Kanjiži iz Tise izvukao soma težine 93 kilograma, dužine 238 cm.

Za ostvareni ulov, kojim je, kako je rečeno prilikom dodele posebne nagrade, na Prvom otvorenom svetskom prvenstvu u lovu soma bućkom „Srbija 2019“, održanom pod sloganom „Mi pišemo istoriju“, u pravom smislu reči ispisana istorija bućke, jer je ovo ujedno i najveći primerak soma ikada ulovljen na zvaničnim takmičenjima u lovu soma bućkom u Srbiji, Radosavljev je dobio robnu nagradu u vidu sonara.

Tokom prvenstva, na Dunavu, Tisi i Drini, ukupno je ulovljeno 45 somova u meri, odnosno dužine 60 centimetara i preko toga.

Najviše ulova ribolovci su ostvarili u Kanjiži, gde je upecano 26 somova. U Petrovaradinu ulovljeno je 16, a u Malom Zvorniku 6.

Na završetku takmičenja, predsednik organizacionog odbora Prvog otvorenog svetskog prvenstva u lovu soma bućkom „Srbija 2019“, Vojislav Stamenković, koji je i predsednik Saveza bućkaroša Srbije, istakao je da je bućka u ekspanziji u celom svetu, a najviše u Evropi, da je zaštićena kao srpski brend i da je želja saveza da, kao i u drugim delovima Evrope, i kod nas bude isključivo sportska disciplina.

„U Srbiji ima oko 6.000 bućkaroša. Bavimo se zaštitom životne sredine, organizujemo akcije čišćenja obala reka i jezera, vodimo besplatne škole za decu i mlade, da ih naučimo da žive sa prirodom. Mi jedini pecamo po sistemu „ulovi i pusti““, rekao je Stamenković, dodajući da je, nakon uspešno organizovane svetske smotre, u dogledno vreme u planu organizovanje evropskog prvenstva u bućki.

Čast da označi kraj Prvog otvorenog svetskog prvenstva u lovu soma bućkom „Srbija 2019“ imao je predsednik opštine Mali Zvornik Zoran Jevtić, koji je, u ime domaćina i u svoje lično, pozdravio sve učesnike i goste prvenstva, a najbolje plasiranim ribolovcima čestitao na ostvarenom uspehu.

Ovom prilikom on je istakao da je Mali Zvornik mesto sa tradicijom u oblasti sportskog ribolova i ribolovnih takmičenja i da su Drina i Zvorničko jezero oduvek privlačili ribolovce iz čitavog sveta.

Uz zahvalnost na učešću, on je pozvao takmičare da ponovo posete ovu opštinu i učestvuju na čuvenoj malozvorničkoj Somovijadi, koja će ove godine biti održana 26. i 27. jula.

Ljiljana Ristanović