U Kosovskoj Mitrovici održan ‘Marš žena’ protiv mera Prištine: Ne izgladnjujte našu decu

Svoj protest zbog nameta Prištine od 100 odsto na svu robu koja dolazi iz Srbije i BiH iskazale su i žene sa Kosova i Metohije.

Protestni marš žena sa severa Kosova i Metohije održan je danas u Kosovskoj Mitrovici, a zatraženo je od evropskih institucija da ne dozvole Prištini da sramnim odlukama diskriminiše i izgladnjuje Srbe na KiM.

 

Autor: Pink.rs

 

Protest je počeo u 12 sati ispred Kancelarije EU i Euleksa. Učesnice skupa odatle su se uputile u protestnu šetnju do spomenika Knezu Lazaru u centru grada.

Autor: Pink.rs

Na transparentima piše:

Stop nasilju Prištine!

Ne izgladnjujte našu decu!

 

Autor: Pink.rs

 

Nemamo lekove!

UNICEF-u, pomozi!

 

Autor: Pink.rs

 

Nakon šetnje, nekoliko hiljada žena održalo je miran protest kod spomenika Knezu Lazaru.

Predsednica Unije žena KiM i načelnica školske uprave na KiM Jasmina Dedić rekla je da su žene i majke sa severa KiM danas poslale poruku Evropi i svetu da ne dozvole Prištini da sramnim odlukama izgladnjuju Srbe na KiM.

 

Autor: Pink.rs

 

Kako je rekla, kosovske institucije na taj način pokazuju koliko su nezrelo demokratsko društvo i koliko su, navodi, bili neiskreni i licemerni u svojim namerama.

 

Autor: Pink.rs

 

– Evropo, imaju li deca srpskih majki kao i sva druga deca u demokratskim društvima pravo na igru i na učenje? Moraju li da se umesto poljupcima majki bude uz zvuke sirene za uzbunu – pitala je Dedić.

Sa protesta je pružena i podrška Uniji žena sa Vračara, čijim aktivistkinjama koje su nosile humanitarnu pomoć za bebe i porodilje juče nije dozvoljeno da pređu administrativni prelaz Jarinje i uđu na KiM, sa obrazloženjem kosovske policije da mogu da naruše bezbednost u pokrajini.

Izvor: Pink.rs, Foto: Pink.rs