U fabrici tekstila „Mydenim“ u Malom Zvorniku iduće sedmice počinju razgovori za posao sa zainteresovanim radnicima

Povodom predstojećeg otvaranja fabrike za proizvodnju tekstila u Malom Zvorniku „Mydenim“ doo, koju, uz podršku Republike Srbije i lokalne samouprave, pokreće investitor iz Turske, predstavnici kompanije i opštinskog rukovodstva održali su juče konferenciju za novinare, na kojoj je saopšteno da bi pogon ove fabrike mogao da počne sa radom za oko mesec dana i da će u njemu do kraja 2020. godine posao dobiti ukupno 300 radnika, dok će preostalih 200 biti zaposleno u sledećoj fazi, nakon proširenja proizvodnih kapaciteta. Najavljeno je i da će razgovori za posao sa potencijalnim radnicima početi sledeće sedmice, u utorak ili sredu, a odvijaće se u prostorijama fabrike.

Na početku konferencije predsednik opštine Zoran Jevtić detaljno je objasnio plan zapošljavanja u fabrici, navodeći da je u narednih godinu dana predviđeno zaposlenje 200 radnika, od čega će 180 biti angažovano u proizvodnji, dok će preostalih 20 činiti menadžment preduzeća.

Prema njegovim rečima, preostalih 100 radnika posao će dobiti u drugoj polovini sledeće godine, tačnije do kraja 2020. godine. Zapošljavanje 300 radnika planirano je u četiri ciklusa, na svaka tri meseca po 70 radnika, s tim što će najpre biti izabran menadžment firme. Zasnivanju radnog odnosa pethodiće obuka radnika za rad u proizvodnji, koju će poslodavac, prema potrebama radnika, realizovati u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje (NSZ).

Jevtić je u nastavku obraćanja pred novinarima zahvalio predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću koji je, kako je istakao, u najvećoj meri zaslužan za pokretanje fabrike u Malom Zvorniku, podsetivši da je predsednik države, prilikom nedavne posete ovoj opštini, u okviru koje je, pre oko dva meseca, otvorio renovirani kulturno – istorijski kompleks „Podzemni grad Karađorđevića“, po dolasku u Mali Zvornik odmah pitao dokle je stigao rad na otvaranju fabrike, što, kako je naveo, takođe jasno govori o njegovoj podršci i posvećenosti ovom pitanju.

On je na podršci zahvalio i svim članovima Vlade Srbije, a posebno ministru trgovine i turizma Rasimu Ljajiću, istakavši da je on inicirao saradnju sa investitorom iz Turske i posredovao u pregovorima i svim aktivnostima koje su usledile.

Takođe je zahvalio investitoru na izuzetnoj ozbiljnosti i odgovornosti koju je pokazao u dosadašnjoj saradnji.

U ime opštinskog rukovodstva, konferenciji su, osim predsednika opštine, prisustvovali zamenik predsednika opštine Miloš Radojčić i predsednik Skupštine opštine Mali Zvornik Radovan Tadić.

Sa njima je ovom prilikom bila i direktorka sektora preduzetništva u Privrednoj komori Srbije Branislava Simanić, inače koordinatorka za saradnju između opštine Mali Zvornik i investitora iz Turske.

Ona je zahvalila investitoru što je odlučio da svoj kapital uloži u opštini Mali Zvornik i podigne privrednu aktivnost regiona, napominjući da je ova opština u grupi među 19 devastiranih, te da je ta činjenica povod za dovođenje ovog i novih investititora u budućnosti, u cilju otvaranja radnih mesta i poboljšanja životnog standarda stanovništva. Simanić je investitorima poručila da su dobrodošli u Srbiju i da se nada da će u narednom periodu otvoriti još neku fabriku. Ističući da je zadatak svih u Srbiji, na čelu sa predsednikom Vučićem, da rade na dovođenju što većeg broja stranih investitora, ona je navela da je Srbija prva u regionu po dovođenju stranih investitora, a trenutno i u svetu, spram broja stanovnika i teritorije koju zauzima, te da je to rezultat kojim se ponosi i koji podstiče na dalji rad i zalaganje.

Prestavnici firme „Mydenim“ doo Mali Zvornik, zastupnik preduzeća Berat Išašir i njegov saradnik Stevan Višnjić, na konferenciji za novinare izrazili su zahvalnost opštini Mali Zvornik i celokupnom lokalnom rukovodstvu na gostoprimstvu, zalaganju i saradnji, kao i ministru Ljajiću i koordinatorki Simanić, za pokretanje i dosadašnju uspešnu saradnju na pokretanju pogona.

Išašir je dodao da očekuje da kompletna procedura koja prati otvaranje pogona, uključujući i sklapanje neophodnih ugovora, bude završena do kraja septembra. Govoreći o predstojećem zapošljavanju, on je naveo da će kompletna procedura angažovanja radnika biti sprovedena preko Nacionalne službe za zapošljavanje, jer želi da angažuje radnike koji nemaju zaposlenje, a ne da ugrožava druge poslodavce i preuzima njihove radnike.

Išašir je naveo i to da potencijalni radnici treba da budu na evidenciji NSZ najmanje 6 meseci i jedan dan, radi poreskih olakšica koje firma namerava da koristi prilikom zapošljavanja.

Predstavnik firme Stevan Višnjić istakao je da je kompanija „Mydenim tekstil“ iz Istambula, koja je osnivač pogona u Malom Zvorniku, lider u tekstilnoj industriji u Turskoj i da zapošljava oko 3000 radnika, te da kroz svoj rad opslužuje brojne poznate svetske modne brendove.

Predstavnici Nacionalne službe za zapošljavanje iz Loznice i Malog Zvornika, koji su takođe prisustvovali konferenciji, istakli su da će pružiti punu podršku u procesu organizovanja obuke i zapošljavanja radnika.

Nakon konferencije usledio je zajednički obilazak fabrike, gde su novinari na licu mesta mogli da se uvere u ono što je proteklih meseci urađeno na rekonstrukciji i izgradnji objekata u industrijskoj zoni u Donjem Naselju, u kojima će raditi firma „Mydenim“ doo, te uređenju placa oko pogona.

  Prostor koji će fabrika koristiti za rad zauzima površinu od oko 3 hektara, sa oko 6000 m2 uređenog poslovnog prostora i 2000 m2 poslovnog prostora, koji investitor namerava da uredi u sledećoj fazi rada, u okviru proširenja proizvodnih kapaciteta.

Pomenuti prostor opština Mali Zvornik investitoru je dala u zakup, na 25 godina, bez naknade, čime ga je stimulisala da na njenoj teritoriji pokrene proizvodnju koja će omogućiti otvaranje 500 radnih mesta.

U okviru rekonstrukcije i uređenja poslovnog prostora za potrebe investitora, izgrađena je proizvodna hala i adaptiran prostor za šivenje, peglanje, pakovanje i prezentaciju proizvoda, kancelarije za rad menadžmenta, mokri čvorovi, magacinski prostor i sagrađena kotlarnica, koja će obezbeđivati grejanje svih objekata u krugu fabrike.

Za potrebe pranja proizvoda predviđen je poseban sistem, sa savremenim prečistačem otpadnih voda, po standardima Evropske unije.

Reč je o projektu koji je investitor simbolično nazvao Green Denim, a koji će obezbediti uslove da se voda korišćena u proizvodnji ne izliva u prirodu, već da u procesu rada kruži, što će biti izvodljivo zahvaljujući tehnologiji, koja, uz određeni tretman, korišćenoj vodi vraća prvobitne karakteristike i kvalitet, do nivoa da može da se koristi za piće.

U dalje uređenje i opremanje fabrike investitor namerava da uloži oko 3 miliona evra, od čega je za izgradnju sistema za pranje proizvoda sa prečistačem predviđeno 2 miliona evra.

Kada je reč o proizvodnji, očekivanja investitora, u pogledu količine, su 3000 komada proizvoda mesečno, a proširenje proizvodnje biće planirano u skladu sa razvojem preduzeća i uslovima tržišta. Proizvodi će biti rađeni po narudžbini za kupce, među kojima su poznati svetski poznati brendovi, kao što su Zara i Berška.
Ljiljana Ristanović