TELEKOM, umesto da kazni i otera uljeza – bez potrebe – primio Šolakov SBB u ortakluk!?! Šolaku” oproštena krađa” običnom beleškom u tri primerka!?

Ako je neko mislio da je dolaskom DOS-a na vlast u Srbiji opljačkana samo vidljiva imovina nad zemljom – grdno se prevario!? Ono ispod zemlje, ono što se nalazilo u kanalizacijama PTT, odnosno Telekoma bio je pravi mali rudnik dijamanata, o kome je tada malo ko znao…

Do današnjeg dana nema odgovora na pitanje ko je bio taj “glavonja”, političar, direktor ili ekspert koji je prećutno dozvolio da se mala kragujevačka “ garažna manufaktura”, anonimusa zvanog Dragan Šolak – prikopča na kilometre i kilometre telekomunikacionih veza i time otpočne biznis budućnosti sa firmom SBB čija je bruto vrednost za samo nekoliko godina rada dostigla fantastičnih milijardu dolara?!


Ko je stopirao dalji razvoj Telekoma ostavljajući time prostor nasilno useljenom stanaru da se na grbači ove države i njenog naroda enormno obogati za samo nekoliko godina ilegalnog rada? Ili je sve bilo unapred dogovoreno, pa je realizacija samo bila svršen čin koji je obavio ondašnji direktor Telekoma Srbije, Draško Petrović? Sasvim je izvesno da je ondašnja vlada premijera Zorana Đinđića bila više nego zauzeta gomilom drugih problema, sve otvorenijim neslaganjima unutar DOS-a, da bi mogla da isprati “onog koji se spustio u kanalizaciju i prikačio na sistem državnih telekomunikacija”?


Nešto slično, baš kao u filmu o Supermenu i ljudima-pingvinima koji su zapretili svetu i gradu Gotardu baš iz kanalizacije? Mali kragujevački biznismen, Dragan Šolak je takođe ekonomiji Srbije zapretio iz te iste kanalizacije? A, kada se osetio dovoljno finansijski moćnim i politički zaštićenim, otvorio je karte i “naterao” ondašnje čelnike Telekoma da sednu za sto i ozvaniče saradnju!? I, naravno, da ozakone sve ono što je do tada nezakonito radio po kanalizacijama Telekoma i PTT-a:


To ne postoji nigde – komentar je mnogih stručnjaka za ovu oblast iz redova PTT-a, koji su pristali da o tome pričaju za naš antikorupcijski portal – Koliko je sve ovo bilo pravno besmisleno i pokvareno, neka posluži podatak, da Telekom nije imao baš nikakvog osnova, niti potrebe da od gotovog pravi veresiju, odnosno, da u posao stoleća, prima nekakvog ortaka!?! Ma, kako se on zvao. Osim, ako to nije iz nekog spoljneg centra moći ultimativno naređeno, što je najverovatnija mogućnost, pa je “naivni Draško” bio samo izvršilac radova, verovatno i bez znanja resornog ministarstva!? NIje bez osnova ni činjenica da je protokol o saradnji Telekoma i SBB-a potpisan u avgustu 2003.godine, nekoliko meseci posle atentata na Zorana Đinđića, a ugovor u oktobru iste godine!? Zato je ostalo nerazjašnjeno ko je doneo odluku da Telekom ne ide dalje u progresivni razvoj čiju veliku razvojnu šansu I finansijski uspeh u budućnosti bi i slepac video, a u isto vreme pušta “uljeza, kradljivca” da mu postane ortak u poslu! I to čak na 5 godina, sa pravom produženja na još 5!? Ko je i na osnovu čega odredio cene kao nadoknadu za korišćenje državne kanalizacione mreže, kada ona uopšte do tada nije rentirana niti je za takvo nešto postojao zakonski osnov?


Šta tek reći o sadržaju ovog Protokola, koji više liči na deobu imovine braće posle smrti oca, nego što predstavlja ozbiljni poslovno-profesionalni odnos dveju strana…


Koliko ironije već u najavi Protokola, u kome piše da je to bila nužnost zbog zajedničkog interesa potpisnika Telekoma i SBB-a?! Kakav je to zajednički interes u razvoju kablovske televizije i internet usluga, ako dozvolite “nezakonitom stanaru da postane suvlasnik vašeg stana”?! A, šta tek reći o stavu 5.tačke 1.ovog protokola u kojoj piše: “ Za sve kablove položene, odnosno postavljene bez prethodne saglasnosti TELEKOMA SRBIJA SBB je dužan da TELEKOMU SRBIJA preda po 3 (tri) primerka tehničke dokumentacije o položenim, odnosno postavljenim kablovima na svim lokacijama!?! Ali, ni to nije sve: Tek sledi kobajagi, strašno upozorenje, da se svako “smrzne od straha”: “ Za buduća polaganja, odnosno postavljanja kablova u TT kanalizaciji i korišćenja stubova vazdušne TT mreže, SBB je dužan da zatraži prethodnu saglasnost TELEKOMA SRBIJA”!? Znači više se ne postavlja pitanje da li može, već TELEKOM MORA u kanalizaciju da primi kablove SBB!?


Zar vam sve ovo ne liči na ono iz “Balkanskog špijuna”, “ sad ćeš da se izviniš bratu Đuri što te tukao”!


Šta ovaj član Protokola znači, najbolje ćemo objasniti na sledećem primeru: “ Vrati se posle pljačke lopov u banku, da zajedno rade kreditiranje građana, pa tako više neće morati da na silu uzima pare!? E, onda mu gazda banke kaže: Sad ti popiši koliko si para uzeo u tri primerka i obećaj svečano da ćeš ubuduće svako novo uzimanje para uredno popisati u ista ona 3 (tri) primerka!?!


Umesto osude i kazne – popis u tri primerka! Mašala…Lako je bilo na taj način zgrtati milione i kupovati vile na Ženevskom jezeru, Holivudu…
Tako je, laički rečeno, bez mnogo fraziranja Šolakov SBB te 2003.godine “ozakonio veliku pljačku državnih kapaciteta” u oblasti kablovske televizije i interneta!? DRžava Srbija, odnosno njen PTT, odnosno njihova firma Telekom postala je podstanar u sopstvenoj kući, ograničena na samo mrvice sa bogate trpeze! Gurnuta da živi i radi u kuhinji, dok se stanar nasilnik baškari i radi u salonu….


Niko do današnjeg dana nije hteo ( smeo) da sagledava i sankcioniše sve ono što se godinama dešavalo na polju kablovske mreže, interneta i kablovske televizije. Mala je uteha što je sve to tek 2010. ozakonio RATEL. Ali, tek se tada videle prave razmere koliko je država oštećena i ponižena u ovom nepristojnom protokolu, a potom i Ugovoru između Šolakovog SBB-a i državnog Telekoma…


E.E.