SVEČANO OBELEŽENA SLAVA LEKARA SVETI VRAČI

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik posvećen Kozmi i Damjanu, u narodu poznat kao Vračevi ili Vrači. Ovi sveci se smatraju zaštitnicima lekarske profesije, a kao slavu je obeležava i šabačka podružnica Srpskog lekarskog društva. Ove godine lekarska slava tradicionalno je obeležena sečenjem slavskog kolača u Klubu Opšte bolnice u Šapcu. Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić čestitao je svim lekarima slavu profesije, ističući da veruje da će im Sveti Kozma i Damjan dati snage da izdrže u teškoj borbi sa trenutnom epidemiološkom situacijom sa kojom se bori ceo svet.

,,Vi ste već dve godine na prvoj liniji odbrane pacijenata od virusa korona i na usluzi svima kojima je vaša pomoć neophodna. Nadamo se da će ova pošast uskoro biti iza svih nas i da ćemo nastaviti sa jačanjem zdravstvenog sistema i krenuti putem ubrzanog razvoja. Grad Šabac biće vam uvek pouzdan partner na tom putu. Zdravlje naših sugrađana je na prvom mestu i zato ćemo se potruditi da obezbedimo najbolje uslove za lečenje pacijenata u skladu sa modernim, evropskim standardima”, rekao je gradonačelnik Pajić i dodao da je Grad Šabac potpisao Ugovor o rekonstrukciji zgrade Opšte bolnice u Šapcu koja nije imala nikakvu rekonstrukciju poslednjih 40 godina.

,,Ovaj kapitalni projekat deo je značajnog ulaganja u objekte zdravstva koji sprovodi Vlada RS preko Kancelarije za javna ulaganja. Projektom je predviđena dogradnja i rekonstrukcija Opšte bolnice i Doma zdravlja. Siguran sam da Šabac zaslužuje da ima moderan zdravstveni centar kojim ćemo obezbediti stabilan zdravstveni sistem u našem gradu i od Šapca napraviti Grad budućnosti”, kazao je Pajić i svim lekarima poželeo da budu zdravi i ponosni, jer je ova plemenita profesija njihov životni poziv.

Predsednik Srpskog lekarskog društva podružnice Šabac, primarius dr Ljiljana Stanimirović, istakla je da je najveća želja da naredne godine slavu obeleže u normalnim okolnostima bez pandemije koja je zadesila ceo svet.

,,Danas je veliki dan za lekare jer je ovo naša esnafska slava i danas slavimo i mi koji smo ovde prisutni, ali i svi lekari koji su u mantilima i na radnim mestima. Vremena su veoma teška, to je rečenica koju često čujemo. U Srbiji se nadamo boljoj situaciji. Danas smo kroz obeležavanje ove slave pokazali koliko duhovnost samog čoveka, a ponajviše lekara i medicinskih sestara, mora da bude prisutna prilikom lečenja i pomaganja pacijentima koji u periodu svoje bolesti imaju i telesne i psihičke tegobe. Duhovne tegobe su izuzetno teške jer pacijenti često o njima ne žele da govore, ali u svakom slučaju bogatstvo koje treba da ima lekar krasi i taj duhovni deo. U ovim teškim vremenima trudimo se da maksimalno pomognemo svima koji nam se obrate bez obzira da li se radi o telesnom ili duševnom bolu”, kazala je dr Ljiljana Stanimirović.