Sve Vukove lovine po belom svetu…

Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (Centre for International Relations and Sustainable Development) – CIRSD je međunarodna organizacija iz Beograda koja se bavi javnim politikama. Predsednik ove organizacije je Vuk Jeremić, osnivač i predsednik  Narodne stranke. Pored Vuka Jeremića, u okviru delovanja organizacije CIRSD učestvuje i Zdravko Ponoš, kao izvršni direktor. Osim njih, tu je i Nikola Jovanović, koji je programski direktor ove organizacije. Posebno je interesantno da je šeik Tidijan Gadio (Cheikh Tidiane Gadio), koji je clan savetodavnog odbora ove organizacije prošle godine uhapšen u Njujorku za međunarodno pranje novca. Zajedno sa njim uhapšen je i Patrik Ho koji je više puta dolazio u Beograd kao specijalni gost CIRSD-a.

Organizacija CIRSD je tokom prethodnog perioda dobila veći broj stranih donacija, koje su omogućile njeno funkcionisanje i delovanje. Ono što ISTRAGA želi da pita predsednika i ostale članove ove organizacije jeste čemu je taj novac namenjen i kako je upotrebljen? U daljem tekstu bavićemo se novcem koji je organizacija CIRSD dobila od stranih donatora.

Za početak, govorićemo o donacijama koje je organizacija CIRSD dobila iz evropskih zemalja. Država iz koje je u CIRSD stiglo najviše novca jeste Nemačka. Katarska ambasada u Berlinu donirala je čak 200.000 evra ovoj organizaciji. Druga evropska država iz koje su stigle donacije je Kipar. Organizacija Estix Technology Corporation Limited uplatila je CIRSD-u 199.967 dolara.

Kada govorimo o evropskim zemljama iz koje su stigle donacije za Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD), posebno su interesantne one koje su stigle iz Švajcarske. Organizacija Smart engineering više puta je donirala novac CIRSD-u da bi na kraju ukupan iznos pristiglog novca bio 180.000 evra. Druga organizacija iz ove dražave koja je donirala novac je Blanville Trading, i to 25.000 dolara. Međutim, posebno bismo istakli da je privatno lice Miloš Relić uplatilo je ovoj nevladinoj organizaciji još 50.000 dolara.

Kao što je bio slučaj i sa nevladinim organizacijama o kojima smo ranije pisali, određeni deo novca pristigao je iz Sjedinjenih Američkih Država. Permanent mission of Q to UN donirala je CIRSD-u 120.000 dolara, a Friends of the center for int. relations još 30.000 dolara. Iz Ujedinjenih Arapskih Emirata stigle su donacije u iznosu od skoro 200.000 dolara i to iz Horizon companies int.

Donacije su u CIRSD stizale i sa nekih drugih krajeva sveta, pa je tako iz Mongolije u ovu nevladinu organizaciju stiglo 200.000 dolara iz organizacije Brown Stones Investment. Novac je pristigao i iz Singapura, odakle je CIRSD dobio još 20.000 dolara, i to od Mundipharma Pte Limited i Guilford Enterprises Limited.

Kao što ste i sami mogli da pročitate u ovom tekstu, organizacija CIRSD dobila je basnoslovne sume od stranih organizacija i kompanija. Ono šta želimo da pitamo jeste:

  1. Čemu je taj novac namenjen?
  2. Šta je to što bi ova organizacija i njeni članovi trebalo da urade kako bi ga opravdali?
  3. Kako je baš ova organizacija, u moru mnogih drugih, izabrana da baš u nju dospe ovaj novac?
  4. Kako hapšenje jednog od članova savetodavnog odbora utiče na dalji rad ove organizacije i da li su ostali članovi CIRSD-a znali za radnje kojima se bavio Šeik Tidijan Gadio?

Preuzeto sa: istraga.rs