Švajcarski program počinje sufinansiranje projekata koje su predložili građani Malog Zvornika

Mali Zvornik je jedna od tri opštine u Srbiji u kojima će švajcarski program „Reforma poreza na imovinu“ sufinansirati projekte koje su predložili građani.

Na Javni poziv „Mali Zvornik po meri građana“, koji je sprovela opština Mali Zvornik, pristiglo je devet predloga projekata, podržanih od strane oko 120 potpisnika inicijativa.

Predlozi stanovnika Malog Zvornika su postavljanje mobilijara za sedenje u parkovskom delu, ispred stambene zgrade, u Ulici Kralja Petra Prvog 38a, zatim adaptacija platoa ispred zgrade u Ribarskoj ulici, opremanje objekta pored kapele u Donjem Naselju i sanacija sportskog terena u Donjoj Trešnjici.

Građani su tražili još i adaptacije postojećih dečijih igrališta u selima Amajić i Čitluk, opremanje šetalište do plaže u Sakaru, uređenje dela krovne konstrukcije seoskog Doma kulture u Donjoj Borini, kao i sanaciju Doma kulture u Radalju.

„Veoma smo zadovoljni odzivom građana u Malom Zvorniku. U narednih nekoliko meseci očekujemo da i sve ostale opštine raspišu pozive za građane koji žele da predlože šta smatraju da je njihovim lokalnim samoupravama najpotrebnije, a mi smo za to izdvojili ukupan fond od 16,5 miliona dinara“, kaže dr Branislav Milić, stručnjak na programu švajcarske vlade „Reforma poreza na imovinu“.

Predsednik opštine Mali Zvornik, Zoran Jevtić, očekuje da će realizacija navedenih predloga dodatno motivisati građane da se aktivno uključe u rešavanje manjih infrastrukturnih problema sa kojim se svakodnevno susreću, a za koje ove godine nisu bili spremni da apliciraju.

On je rekao da je želja rukovodstva opštine Mali Zvornik da narednih godina nastavi sa ovim programom, koji omogućava građanima da direktno učestvuju u predlogu trošenja sredstava prikupljenih po osnovu poreza na imovinu.

Procedura predlaganja projekata u Malom Zvorniku izgledala je tako što je neformalna grupa građana, sa najmanje 10 poreskih obveznika koji su izmirili svoje poreske obaveze, popunjavala propisane obrasce sa opisom problema, trenutnim stanjem i potrebnim akcijama koje je potrebno sprovesti.

Prilikom predlaganja projekata građani su dostavili svoje procene troškova, koji prema pravilniku Javnog poziva nisu mogli biti veći od 800.000 dinara.
Obavezno učešće građana, podnosilaca predloga, je minimalno 10% iznosa ukupne vrednosti projekta, a moguće je obezbediti ga volonterskim radom na realizaciji akcije, sopstvenim novčanim sredstvima ili kroz sponzorstvo i donacije fizičkih i pravnih lica.

Stručna komisija zadužena za sprovođenje Javnog poziva će nakon provere ispunjenosti svih neophodnih uslova izvršiti ocenjivanje i rangiranje pristiglih predloga i dati predlog predsedniku opštine sa listom projekata koje bi trebalo finansirati ovim programom.

Dosadašnji plan bio je da se svi projekti završe do kraja ove godine, ali, ukoliko bude potrebno, zbog aktuelne situacije u zemlji i regionu, moguća su i manja odlaganja.

Kroz švajcarski program „Reforma poreza na imovinu“ ukupno će biti finasirani projekti koje predlažu građani u 18 opština i gradova u celoj Srbiji.

Za učešće u programu i saradnji sa građanima prijavili su se: Mali Zvornik, Trstenik, Svilajnac, Bor, Batočina, Rača, Užice, Sombor, Topola, Ljubovija, Apatin, Nova Varoš, Ćuprija, Bač, Vrnjačka Banja, Vlasotince, Pirot, i Bojnik.

U grupi od tri lokalne zajednice koje su prve obuhvaćene ovim programom, osim Malog Zvornika, su i grad Užice i opština Trstenik.

Mačvanski Info / Ljiljana Ristanović / Foto: Youtube Printscreen