Stop nasilju

Uvek sam bio i ostao protivnik nasilja i rušenja vlasti na ulici. Uvek sam bio i ostao protivnik progona novinara, upada sa vatrenim ili hladnim oružjem u državne institucije ili u medijske kuće ili u bilo koju ustanovu. Da ne govorim o motornim testerama.


O ovome pišem, jer sam još uvek u šoku povodom dešavanja proteklog vikenda kada je deo čelnika opozicije predvođen Draganom Đilasom i Boškom Obradovićem poput najgorih huligana upao u zgradu Radio-televizije Srbije. Takođe sam i u šoku zbog skandaloznog ponašanja njih dvojice, kao i Vuka Jeremića i njihovih sledbenika prethodnih dana. Da ne govorim o protestima ispred Predsedništva Srbije.


Đilas, Jeremić i Obradović nisu nikakvi junaci. Svi dobro znamo čega su oni željni. Ali moram da pohvalim reakciju Ministarstva unutrašnjih poslova i nadležnih službi, koji su maksimalno profesionalno odradili svoj posao i nisu dozvolili da padne srpska krv na beogradskim ulicama. Vlast u Srbiji je odlično odreagovala.


Ono što me zabrinjava je što deo naivne omladine, na sreću njih jako mali broj, trčkara ulicama za opozicionim liderima ne shvatajući da oni nisu nikakve političke vođe, već ljudi koji gledaju pošto poto da da dođu ponovo na vlast.


U ovim jako bitnim trenucima za državu Srbiju i srpsku naciju i sve ostale narode u Srbiji koji poštuju naš Ustav jako je bitno da svi budemo jedistveni i stavimo državne i nacionalne interese iznad ličnih.


Moje mišljenje je da treba ekstremiste i huligane oterati sa ulica i sprečiti da pale, lome i tuku po Beogradu ili po drugih gradovima u Srbiji. Srbiji je potreban mir i stabilnost a ne ulično huligansko divljanje. Pojedinci se ponašaju kao najgori fašisti iz ružnog perioda svetske istorije. Da ne govorim o tajkunima i kriminalcima koji podržavaju deo opozicije.


Volja građana se ne pokazuje na ulici, već na izborima. A kao što znamo na svim prethodnim izborima u proteklih nekoliko godina Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranke su ubedljivo pobeđivali. To očekujem da se opet dogodi.


Deo opozicionih vođa je nervozan, jer je verovatno svestan činjenice da ih narod neće ili hoće da privuku pažnju međunarodne i tajkunsko-kriminalne javnosti ne bi li dobili svoju pojačanu sumu novca za svoje divljačko delovanje.


Pozivam građane Srbije da budu smireni i da spokojno i mirno sačekaju naredne izbore i zaokruživanjem listića iskažu svoju izbornu volju. Posle izbora ko bude imao većinu formiraće vlast bez obzira da li je reč o republičkom, pokrajinskom ili lokalnom nivou.


Ne treba nam prolivanje srpske krvi. Ovu priliku koristim da pružim i punu podršku mojim kolegama novinarima čiji su život i sloboda bili u opasnosti kada je upala grupa huligana i krenula da divlja i lomi po zgradi RTS-a. Osuđujem javno sve koji prete i novinarima i policajcima i svima koji pošteno rade svoj posao.


Sram bilo opozicione vođe koji koriste metode uličnog divljanja i pokušavaju da prave ulične revolucije u nameri da pošto poto dođu na vlast. Zna se kako se dolazi na vlast. A Vas gospodo iz dela opozicije podsećam da se Ustav i zakoni u našoj Srbiji moraju poštovati.


Na kraju kažem veliko STOP nasilju na ulicama srpskih gradova.


Živela Srbija!


Dr Uglješa Mrdić
19. marta 2019. godine