Stanovnici Zvornika i Malog Zvornika iščekuju otvaranje mosta

Radovi na rekonstrukciji Starog mosta između Zvornika i Malog Zvornika idu planiranom dinamikom, te se najavljuje da bi za tri sedmice most mogao biti delimično otvoren za pešake.

Stanovnici oba grada iščekuju željno taj trenutak kako bi nastavili da nesmetano stižu do jeftinijih lekova, prehrane, goriva, ali i posla.

Zamenik gradonačelnika Zvornika Bojan Ivanović i Miroslav Lazarević, direktor firme „Enikon gradnja“ koja je izvođač radova, izrazili su zadovoljstvo dosada urađenim, dodavši da je za očekivati, prema dosadašnjoj dinamici i ukoliko vremenske prilike posluže kao do sada, da će most biti otvoren za pešački saobraćaj za tri sedmice.

– Prešli smo polovinu mosta tako da se približavamo našem cilju. Što se tiče peskarenja tu smo završili 150 metara donjeg stroja konstrukcije – rekao je Lazarević.

On je rekao da počinje i betoniranje mosta do 130 metara iz Srbije, napomenuvši da je ukupna dužina mosta 208 metara.

Ono što sledi jeste da zaštitimo magistralni put kako bi pristupili skidanju kocke i nastavili sa radovima do kraja mosta, odnosno do naše strane. Takođe, uporedo sa ovim radovima, iduće sedmice počećemo sa peskarenjem gornje konstrukcije mosta – saopštio je Lazarević.

Dok budu postavljane skela iznad magistralnog puta, jedna od tri saobraćajne trake naizmenično će biti zatvorena, dok će druge dve biti otvorene, tako da će saobraćaj biti usporen, ali ne i obustavljen, što će biti urađeno u koordinaciji sa Policijskom stanicom za bezbednost saobraćaja i „Putevima Republike Srpske“.

Penzioner Dušan Koković, kaže da im najviše nedostaje pešački most jer ne mogu do apoteke.

– Mi nemamo auto, a redovno smo u Srbiji kupovali povrće i lekove, odnosno one koji nisu na listi. Tako su lekovi skoro upola jeftiniji nego u zvorničkim apotekama. Nadamo se da će do Nove godine most biti otvoren za prelaz pešaka – kaže Koković.

Prelaz preko Karakaja

 nenad drljaca
Nenad Drljača

Profesor Nenad Drljača, koji živi u Malom Zvorniku, a predaje u zvorničkom SŠC „Petar Kočić“ kaže da sada automobilom svaki dan putuju te da koriste prelaz u Karakaju, nekoliko kilometara nizvodno od mosta koji se rekonstruiše.

Ima dosta kolega koji rade u Zvorniku te se dogovaramo oko prevoza ukoliko nam se rasporedi poklapaju. Ipak, oni koji nemaju automobil imaju problem jer moraju da čekaju autobuse koji idu ka Tuzli ili Bijeljini da bi došli do jednog prelaza, a onda drugim autobusom u Srbiji od prelaza do Malog Zvornika. Isti je slučaj i ako koriste taksi – kaže Drljača.

Blic.rs / Macvanski.info / Foto: RADE JOKIĆ / RAS SRBIJA