Srbi u Americi traže od Trampa sankcije za Đukanovića

Od američke administracije Srpska narodna odbrana (SNO) u Americi očekuje da hitno interveniše i zaštiti verske slobode verujućeg naroda Srpske pravoslavne crkve kao i svih drugih verskih zajednica u Crnoj Gori i regionu. Ističe se to u pismu kojeg je najstarija organizacija Srba u Americi nedavno uputila Američkom predsedniku Donaldu Trampu. Američki Srbi širom Sjedinjenih Država, navodi se dalje, podigli su glas u znak podrške svojoj braći i sestrama u Crnoj Gori, koji su sada izloženi jednom antidemokratskom i diktatorskom zakonu. Ovaj zakon omogućava crnogorskoj državi da prisvoji vekovne svetinje četiri pravoslavne eparhije u Crnoj Gori.

Vaša Administracija je imala hrabrosti da promoviše verske slobode širom sveta, pa zato Srpska narodna odbrana u Americi traži da uvedete sankcije predsedniku Milu Đukanoviću i vladi Crne Gore, ili da upotrebite druga sredstva koja su Vam na raspolaganju, ako se ovaj drakonski zakon odmah ne ukine, zahteva se u pismi kojeg su potpisali predsednik SNO Nebojša Živković i sektetari Petko Petrović i Dobrana Komnenić.

U obrazloženju se navodi da je u „ranim jutarnjim satima 27. decembra 2019. Skupština Crne Gore izglasala je Zakon o slobodi veroispovesti ili uverenje o pravnom položaju verskih zajednica. Milo Đukanović, predsednik Crne Gore potpisao je sledećeg dana ovaj zakon. Iako crnogorska vlada navodi da taj zakon promoviše verske slobode, očigledna namera vladajuće Demokratske partije socijalista jeste da preuzme i prisvoji hramove Srpske pravoslavne crkve i da ih preda nepriznatoj “crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.“ Ovu “crnogorsku crkvu“ predvodi raščinjeni sveštenik.

Pravni stručnjaci i verski velikodostojnici su već govorili protiv ovog zakona koji, između ostalog, dozvoljava konfiskaciju crkvi i manastira koji su izgrađeni pre 1918. godine, a koji nemaju evidenciju o vlasništvu. Patrijarh Vaseljenski i Carigradski G. Vartolomej odbio je svaku mogućnost da će dati samostalnost takozvanoj “crnogorskoj pravoslavnoj crkvi“ i poslao lično pismo u junu 2019. predsedniku Đukanoviću upozoravajući ga na opasne posledice koje će zakon imati na celu Pravoslavnu crkvu.“

Srpska narodna odbrana je jedna od najstarijih srpsko-američkih organizacija, koju je 1914. godine osnovao Mihailo Pupin, poznati svetski naučnik i filantrop. Pupin je bio bliski prijatelj američkog predsednika Vudroa Vilsona i zagovornik jakih odnosa između srpskog naroda i Sjedinjenih Američkih Država.

Macvanski.info / Embargo / Foto: Nebojša Živković, predsednik SNO