Spomenik na Mišaru – sećanje na vožda Karađorđa i junake Mišarske bitke

Spomenik na Mišaru kod Šapca, posvećen je voždu Karađorđu i junacima Mišarske bitke iz 1806. godine. Predstavlja nepokretno kulturno dobro kao znamenito mesto.

U selu Mišaru kod Šapca, pored puta Šabac – Beograd, nalazi se obeležje je u obliku obeliska smešteno na višeslojnom kamenom postamentu. Osnova je pravougaonaa 1,20 sa 1,20 metara a visina pravougaonog dela obeliska iznosi 2,11 m. Pravougaoni deo spomenika nastavlja se sa kružnim profila 0,50 m. Spomenik je dakle visok 5,61m ne računajući visinu postamenta od 0,72m. Spomenik na Mišaru podignut je povodom stogodišnjice bitke 1906. godine. O tome svedoči posveta ispisana velikim lepim ćiriličkim slovima obojenim žutom bojom. Do šabačko-beogradskog puta ona glasi: “Karađorđu i mišarskim junacima 1806 – 1906.” Na ostale tri strane ona glasi: “O stogodišnjici mišarske bitke”, “Drinosavsko kolo jahača Knez Mihailo” i sa severne strane: “ U ime zahvalnog potomstva”.

Podsetimo, posle viševekovnog ropstva pod Turcima, buknuo je, 1804. godine, Prvi srpski ustanak. Najintenzivnije borbe vođene su baš u šabačkom kraju. Najveća i najznačajnija bitka vođena je na Mišaru, prvog odnosno 13. avgusta 1806. godine. Mišarska bitka predstavljala je prvu pobedu ustanika u borbi protiv Porte, tj. centralne turske vlasti. Srpski ustanici pod vođstvom vožda Karađorđa Petrovića, do nogu su potukli silnu tursku vojsku, koja je nadirala iz Bosne pod vođstvom Sulejmana paše Skopljaka. Hrabrošću su se među ustanicima istakli mnogi srpski junaci, a naročito pop Luka Lazarević, Miloš Stojićević – Pocerac, Jakov Nenadović, Stojan Čupić – Zmaj od Noćaja, Cincar Janko i prota Smiljanić.

O proslavi stogodišnjice Boja na Mišaru podignut je Spomenik Karađorđu i mišarskim junacima, koji se nalazi u centru sela. Osamdesetih godina, nedaleko od spomenika, otvorena je muzejska postavka posvećena Boju na Mišaru.

Spomenik na Mišaru otkriven je septembra 1906. godine. Svečanosti povodom otkrivanja započete su opelom mišarskim junacima koje je izvršio Episkop šabačko-valjevski Gospodin Sergije uz sasluženje 14 sveštenika. Opelu je prisustvovao brojan narod na čelu sa Njegovim Kraljevskim Visočanstvom prestolonaslednikom Đorđem. S obzirom da je posveta jedini sačuvani izvor o spomeniku i njegovoj gradnji primorani smo da zaključimo, da je ovo skromno, jednostavno, a vrlo lepo obeležje podignuto staranjem Drinosavskog kola jahača „Knez Mihailo”, a upriličeno je povodom proslave stogodišnjice najblistavije pobede srpskog oružja u doba Karađorđevog ustanka. Spomenik je urađen u kamenorezačkoj radionici Ljubomira Matića iz Šapca povodom stogodišnjice bitke na Mišaru. Potpis autora nalazi se na dnu postametnta.

U mišarskoj bici došla je izražaja darovitost i iskustvo ustaničkih komandanata i junaštvo prostih ratnika, koji su uspeli da nanesu nenadoknadive gubitke bosanskoj turskoj vojsci uništivši cvet njenog islamskog plemstva.

„Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je sredstvima  grada Šapca,  u okviru projekta „Šabac grad kulture“  za 2021. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.