Spomen kompleks Tekeriš

U toku I svetskog rata, 1914. godine, na planini Ceru vođena je žestoka borba između srpske i austrougarske vojske. Odlučujuća bitka odigrala se na Tekerišu, selu na jugoistočnim ograncima planine Cera, u vremenu od 15. do 19. avgusta. Srpska vojska izvojevala je pobedu nad austrougarskom, odlučujuću u Cerskoj operaciji. Srbija je imala 16.304 borca izbačena iz stroja, a austrougarska 25.000.

Spomen-kosturnica, otkrivena 28. juna 1928. godine, a nalazi se u centru sela. U njoj je sahranjeno oko 3.500 srpskih vojnika kao i izginuli Česi, pripadnici 28. praškog puka, koji su sa pesmom “Hej Sloveni” krenuli prema srpskim položajima da se predaju. Austrijanci, u čijem sastavu su bili češki vojnici, desetkovali su ih.

Spomen-kosturnica je u formi prirodne stene visine 10 metara. U njenim temeljima su sahranjeni posmrtni ostaci palih ratnika. Na vrhu spomenika je orao raširenih krila, koji u kljunu drži lovorov venac. Sa prednje, zapadne strane piramide nalazi se štit sa krstom, četiri ocila, krunom, datumom „18. avgust 1914 .“ i tekstom „Vaša dela su besmrtna“.

Na postamentu je postavljeno sedam spomen ploča sa posvetama i likovima vojvode Radomira Putnika i vojvode Stepe Stepanovića. Spomenik je projektovao arhitekta Bojić. Severno od kosturnice nalazi se nekadašnja kapela, u koju je posle drugog svetskog rata Narodni muzej iz Šapca postavio izložbu o Cerskoj bici. Ispred ulaza u Muzej postavljene su, 1989. godine biste vojvoda Radomira Putnika, Stepe Stepanovića, Živojina Mišića i Petra Bojovića. Na ulazu u kompleks je podignuta i spomen-česma od kamena sa klupama i porcelanskom slikom vojvode Stepe Stepanovića. Konzervatorski radovi su obavljeni 1964, 1989 i 2004–2005. godine.

Povodom 100 godina bitke 2014. godine postavljene su i biste kralja Petra I Karađorđevića, vrhovnog komandanta i kasnije kralja Aleksandra I Karađorđevića.  Na ulazu u kompleks je podignuta i spomen-česma od kamena sa klupama i porcelanskom slikom vojvode Stepe Stepanovića i mesto sa spomen-pločom gde je presađena breskva koja je nikla iz grla poginulog ratnika, nazvana „Vojnikova šantelija”.

„Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je sredstvima  grada Šapca,  u okviru projekta „Šabac grad kulture“  za 2021. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.