Sednicom Opštinskog štaba za vanredne situacije u Malom Zvorniku obeležen Svetski dan civilne zaštite, 01. mart

Međunarodni dan civilne zaštite, 01. mart, u Malom Zvorniku obeležen je svečanom sednicom Opštinskog štaba za vanredne situacije, na kojoj je ukazano na vitalni značaj i ulogu civilne zaštite u slučaju prirodnih i drugih nesreća i katastrofa.

Čestitajući praznik okupljenima na sednici i sugrađanima, komandant štaba i predsednik opštine Zoran Jevtić naveo je da su obučenost i spremnost lokalne zajednice za delovanje u vanrednim situacijama od ključne važnosti u pogledu prevencije rizika i adekvatnog odgovora u slučaju različitih udesa.

On je saopštio da je lokalna samouprava u Malom Zvorniku i u tekućoj godini u budžetu opredelila značajan iznos za opremanje jedinice civilne zaštite i da će nabavka neophodnih sredstava uskoro biti realizovana.

Povodom Svetskog dana civilne zaštite, na sednici je održana multimedijalna prezentacija posvećena ovom važnom datumu i načinu funkcionisanja civilne zaštite u Srbiji.

 U okviru prezentacije navedeno je da je praznik ustanovljen 1990. godine, odlukom Generalne skupštine Međuarodne organizacije civilne zaštite (ICDO), s ciljem da skrene pažnju široj javnosti na vitalni značaj civilne zaštite i razvijanja svesti o značaju pripremljenosti za preventivne i samozaštitne mere i postupke u slučaju elementarnih nepogoda, tehničko-tehnoloških nesreća i drugih nesreća i opasnosti, te da je za njegovo obeležavanje određen 01. mart, datum stupanja na snagu Statuta Međunarodne organizacije za civilnu zaštitu, 1972. godine, koji je, u skladu sa Poveljom UN, registrovan pri Sekretarijatu Ujedinjenih nacija.

Navedeno je da se u našoj zemlji od 2012. godine, posle više od dve decenije, uprkos teškoj materijalnoj situaciji i skromnim budžetskim sredstvima, vrlo uspešno odvija proces razvoja civilne zaštite i da su u proteklom petogodišnjem periodu sve specijalizovane jedinice civilne zaštite prošle kroz ciklus obučavanja i završile osnovnu obuku, dok je znatan deo njih imao i treninge.

Od 2013. do 2018. godine ukupno je bilo 72 osnovne obuke specijalizovanih jedinica civilne zaštite, koje je završilo 85,23 % pripadnika.

U informaciji o najznačajnijim aktivnostima u oblasti civilne, između ostalog, istaknuto je da je preko IPA projekta, namenjenog jačanju kapaciteta Sektora za vanredne situacije, nabavljen određen broj čamaca, magnetometrijske opreme, vozila, uniformi i računara.

Navedeno je i to da je u Republici Srbiji 79,3 % jedinica lokalnih samouprava planiralo sredstva za finansiranje, razvoj, izgradnju i izvršavanje zadataka zaštite i spasavanja, za šta je ukupno predviđeno 561.636.460,00 dinara.

Na sednici Štaba za vanredne situacije opštine Mali Zvornik održanoj u petak, 01. marta, razmotren je i izveštaj o radu štaba u proteklih godinu dana, koji će nakon toga biti prosleđen Skupštini opštine Mali Zvornik na usvajanje.

Ljiljana Ristanović