Sedam koridora za narednih pet godina: Najviše novca iz programa za 2025. predviđeno za puteve

Programom „Srbija 2025“ najviše novca, čak devet milijardi evra, predviđeno za infrastrukturu. Rekonstruisaće se oko 5.000 kilometara mahom lokalnih saobraćajnica u našoj zemlji

ČAK devet od ukupno oko 14 milijardi evra, što je predviđeno programom „Srbija 2025“ namenjeno je ulaganju u infrastrukturu. U narednih pet godina planirano je da se okonča izgradnja četiri auto-puta koji su započeti tokom 2019. godine i ranije, kao i još tri koridora koja su u planu.

Očekuje se završetak poteza na „Milošu Velikom“ od Preljine do Požege, zatim saobraćajnice od Rume do Šapca, deonice auto-puta Sremska Rača – Kuzmin, kao i cele trase Moravskog koridora od Pojata do Preljine. Dogodine bi trebalo da počnu radovi i na auto-putu koji će povezati Niš i Merdare, odnosno Prištinu, a narednih godina i na Šumadijskom koridoru, koji bi trebalo da poveže Šumadiju i istočnu Srbiju. Planirano je da se protegne od Orašca, gde je Karađorđe podigao Prvi srpski ustanak, preko Topole, Rače, Svilajnca i Despotovca sve do Bora. „Nacrtan“ je i Fruškogorski koridor od Rume do Novog Sada.

Posle primedaba Vojvođana da ove pokrajine nema na mapi novih puteva, predsednik Aleksandar Vučić je najavio izgradnju modernih saobraćajnica i na severu zemlje. On je istakao da je predviđena izgradnja brze saobraćajnice Sombor – Kula – Vrbas – Bečej – Novo Miloševo – Kikinda. Na istoku će se povezati Paraćin, Zaječar i Negotin, a u planu je i izgradnja brze saobraćajnice Požarevac – Veliko Gradište – Golubac. U narednom periodu trebalo bi da se i Valjevo modernom saobraćajnicom poveže sa auto-putem „Miloš Veliki“, a Kragujevac, preko Mrčajevaca sa Moravskim koridorom. Svi ovi putevi, zajedno sa trasom od Šapca do Loznice, biće dugi oko 820 kilometara.

RAST VEĆI OD ČETIRI ODSTO

RAST bruto domaćeg proizvoda treba da bude veći od četiri odsto da bi se ostvarili ciljevi koje su predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić predstavili u strategiji „Srbija 2025“, ocena je direktora Republičkog zavoda za statistiku Miladina Kovačevića. – Da bi plate i penzije bile dvostruko veće, potreban je rast BDP od oko 4,5 odsto, a sedam odsto je „optimistička opcija“ koja podrazumeva još bržu i snažniju transformaciju – rekao je Kovačević.

U narednih pet godina biće rekonstruisano oko 5.000 kilometara puteva u Srbiji. Na spisku su 143 deonice koje će biti presvučene asfaltom, a među njima je oko 300 kilometara auto-puteva, više od 2.000 kilometara magistralnih pravaca, oko 2.500 regionalnih saobraćajnica, kao i oko 200 kilometara lokalnih puteva.

Macvanski.info / novosti.rs