Šapčani okrenuli leđa Zelenoviću? U gradskim MZ na izjašnjavanje došlo samo 9,08 odsto birača

Da su 8. decembra održani i lokalni izbori, gradonačelnik Nebojša Zelenović ne bi prešao cenzus, tvrdi Pajić.

Referendumi o trošenju novca koji država vraća od naplaćenog poreza na imovinu, organizovani u režiji šabačke lokalne samouprave, po mesnim zajednicama su doživeli debakl, a da su 8. decembra održani i lokalni izbori, gradonačelnik Nebojša Zelenović ne bi prešao cenzus – tvrdi poverenik Gradskog odbora SNS u Šapcu dr Aleksandar Pajić i dodaje da se u MZ Žika Popović, gde živi aktuelni čelnik grada na Savi, od 6.119 upisanih u birački spisak na izjašnjavanje odazvalo samo 138 ljudi.

Apelujem na Nebojšu Zelenovića da podnese ostavku, a na poštene pripadnike lokalne vlasti da se dostojanstveno povuku. Protesti pred Gradskom upravom su održani 108 puta i sada se zaista pokazalo da imamo pravo. Velika je sramota da gradom i gradskim budžetom rukovodi čovek koji u svojoj mesnoj zajednici, u svojoj ulici, može da okupi samo dva odsto žitelja – zaključio je Pajić.

Još jedan poverenik naprednjaka dr Boban Birmančević smatra da je Zelenovića, praktično, narod bojkotovao, a posebno neslavno je prošao njegov glavni predlog o gradnji otvorenog bazena. Naime, tvrdi on, od osam gradskih mesnih zajednica, u čak sedam njih se građani nisu opredelili za to.

Prirodno je da su ljudima preče škole i parkirališta. Od 47.451 birača u gradskim mesnim zajednicama, glasalo je njih 4.039, odnosno 9,08 odsto. Pritom, u seoskim mesnim zajednicama ljudi nisu uopšte hteli da se odazovu na referendum jer ni ono što je lane izglasano još nije urađeno – naglašava dr Birmančević.

Treći poverenik Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Šapcu Radivoje Mićić, na kraju, izražava zabrinutost zbog postojanja „posebnih“ biračkih spiskova koje je uveo Zelenović, te javno pita iz kojih izvora je finansirana dvomesečna medijska kampanja. Jer, podseća, spot na lokalnoj televiziji – kojim se građani pozivaju da glasaju za izgradnju bazena – trajao je čak sedam minuta, a poslednjih dana pred planirano izjašnjavanje grad je bio „ukrašen“ stotinama plakata i bilborda.

ZELENOVIĆ: „PRAZNIK DEMOKRATIJE“

Povodom referenduma se oglasio i gradonačelnik Šapca, čiji se podaci bitno ne razlikuju od onih koje je saopštio SNS, ali je naveo kako ozbiljno razmišlja o tome da 8. decembar proglasi praznikom demokratije.

Ono što nikada i nigde nije bilo u Srbiji, dogodilo se u Šapcu. Građani su imali pravo da neposredno i direktno kažu šta je za njih najvažnije. Očigledno da u velikom broju nisu bili informisani i nisu upisani u spiskove, zbog čega nisu mogli da glasaju – tvrdi Zelenović (na slici sa jednim od pomoćnika Jelenom Topalović Petrović).

BAZEN

Tokom konferenciji za medije sazvane posle referenduma, naprednjaci su obećali da će čim oni preuzmu lokalnu vlast otvoreni bazen u Šapcu ipak biti sagrađen, ali ne sredstvima mesnih zajednica, već iz gradske kase.

novosti.rs / Foto: A. Delić / macvasnki.info