Šapčani ne odustaju od zahteva da gradonačelnik Nebojša Zelenović podnese ostavku

Ni loše vreme nije pokolebalo Šapčane da se ponovo okupe ispred zgrade Gradske uprave i pošalju zahtev gradonačelniku Nebojši Zelenoviću da podnese ostavku. Loše vođenje grada, veliki broj afera, zanemarivanje potreba najugroženijih Šapčana, samo su deo razloga zašto Zelenovićevi sugrađani žele da mu vide leđa. Ali ne samo njemu, nego i grupi koja se u Šapcu drži na okupu već 19 godina, odnosno od nasilnih demonstracija kada su paljenjem republičke Skupštine prigrabili vlast.

Rezultat vladavine “dosmanlija” koji u Šapcu i dan danas stoluju kao reptili, vide se čim se odmakne od centra grada. Rupe po ulicama, baruštine kao jezera čim padne nekoliko mililitara kiše, a najgore je u šabačkim selima, koja Dušan Petrović i njegovi naslednici nisu udostojili da uđu u 21. vek. U 42 sela nema ni metar vodovodne i kanalizacione mreže i to posle 19 godina vladavine Dušanovih kadrova!

A da Nebojšu Zelenovića nije briga ni za socijalno ugrožene niti za porodice u Šapcu, građane je podsetila Svetlana Stanković, odbornica SNS u Skupštini grada Šapca. Naime, na Svetski dan porodice koji se obeležava 15. maja, gradonačelnik Šapca je najavio organizovanje tribina i radionice na kojima će se navodno podsetiti na značaj porodice.

– Strašno je što se samo na ovaj jedan dan setite porodica kojima je u toku cele godine potrebna pomoć. Kako se ne setiste Nadežde Marković, majke koja je pokušavala da dođe do vas, koja je izgubila sina, živi sama, otplaćuje sinov kredit, srčani je bolesnik i od penzije joj ostaje 3.000 dinara da živi ceo mesec? Kako se ne setiste porodice Obradović čiji sin je bio na ratištu i nigde ne radi, a pije skupe lekove koje mu kupuju roditelji od svoje penzije, pa im za hranu ne ostaje ništa? Kako se cele godine ne setiste porodice Miradžić sa dvoje dece gde otac radi kao sezonski radnik? Kako se ne setiste ko zna koliko porodica u ovom gradu kojima je pomoć preko potrebna i koji nisu mogli da zakažu razgovor sa vama, a da ne pričamo o nekoj pomoći? – upitala je Svetlana Stanković javno gradonačelnika Šapca.

Ona je gradonačelnika Zelenovića prozvala i zbog skandaloznog predloga koji je jednom prilikom izneo, a to je da učenici koji su ponavljali razred izgube pravo na besplatne mesečne karte.

– Na naš predlog da sugrađani stariji od 65 godina imaju besplatan prevoz kao u Loznici i Rumi, gospodine Zelenoviću vi ste rekli da u Šapcu ništa ne može da bude besplatno. Pa vas pitam, je li sve ovo spada u rad vašeg Saveta za brigu o porodici? Gde god ste mogli zatvorili ste ambulante pa sugrađani iz sela moraju da dođu u Šabac gde ih lekari iz Domova zdravlja šikaniraju jer nisu njihovi izabrani lekari – rekla je Svetlana Stanković.

Narodni poslanik dr Boban Birmančević podsetio je sugrađane da gradonačelnik Nebojša Zelenović, u skladu sa aktima koje su izglasali odbornici većine u lokalnoj Skupštini, ima 29 pomoćnika i savetnika. U isto vreme, i po gradskim javnim preduzećima i ustanovama, kao i u Gradskoj upravi, pozapošljavao je isključivo stranačke kadrove.

– Reč je o stranačkim kadrovima Dušana Petrovića, Nebojše Zelenovića, Sovranija Čonjagića i Nemanje Pajića. U ovom trenutku, po izveštaju budžetske inspekcije Ministarstva finansija, koja je izvršila kontrolu u skladu sa prigovorima, gde su tačno navedena imena aktivista koji su zaposleni. A zaposleni su mnogi koji su za izbore kupovali glasove i koji su pravili spiskove i koji su doprineli tome da gradonačelnik koji nije dobio veliku podršku građana Šapca bude izabran na Skupštini. Da bi neko u Gradskoj upravi Šapca ili u gradskom javnom preduzeću dobio posao na određeno vreme, morao je da donese spisak od 50 sigurnih glasova, a za posao na neodređeno vreme od 100 glasove. I onda su te ljude zaposlili bez bilo kakve validne dokumentacije, bez odobrenja Komisije za zapošljavanje Vlade Republike Srbije i bez bilo kakvog konkursa. U svakom trenutku ima više od 30 ljudi zaposleno bez odobrenja Vlade Republike Srbije i zakonom predviđene procedure – rekao je dr Birmančević.