SAOPŠTENjE ZA JAVNOST

U poslednjih nekoliko meseci svedoci smo sve učestalijih i agresivnijih oblika fizičkog i verbalnog nasilja od strane dela opozicije predvođenih liderima tzv. Saveza za Srbiju. Ekspanzija političkog i svakog drugog nasilja i neskrivena namera da takav vid obračuna sa političkim neistomišljenicima, ali i sa običnim građanima postane dominantan i dozvoljen oblik političke borbe u svakom pristojnom i dobronamernom građaninu Srbije, izaziva revolt, gnušanje i osećaj ličnog stida.


Deo opozije predvođen Obradovićem, Đilasom i Jeremićem pokušava na svaki način da različitim oblicima i demonstracijom sile uruši demokratski kapacitet u društvu i nasilno ugrozi legalne i legitimne predstavnike vlasti. Ovakav način političkog delovanja koji podrazumeva prebijanje neistomišljenika, bestitne nasrtaje na pripadnice nežnijeg pola, fizičko ugrožavanje novinara i pripadnika snaga bezbednosti, etiketiranje svakog ko drugačije misli nisu i neće nikada biti dozvoljeni u političkom diskursu naše države. Bezobzirni upad u zgradu RTS-a, mahanje motornom testerom i vešalima, bestijalno uništavanje državne imovine, opsedanje zgrade Predsedništva i Skupštine grada Beograda podstakli su nas da ličnim integritetom i telima branimo institucije od onih koji žele nasilnu smenu vlasti i rušenje legalno izabranih predstavnika naroda.


U skladu sa demokaratskim principima i slobodno izraženom voljom građana funkcioneri i članovi Srpske napredne stranke iz Loznice će od danas boraviti u prostorijama Gradske uprave i Skupštine grada očekujući reakciju države da stane na put i onemogući one koji se zalažu da nasilje postane legitimni način političke borbe i dolaska na vlast. Mišljenja smo da na jedan ovakav miran, dostojanstven, gandijevski način pokažemo naše neslaganje i odlučno neprihvatanje jezika nasilja i sile i da se zalažemo za povratak na institucionalni razgovor o svim otvorenim pitanjima, uvereni da su one jedino mesto i da ispunjavaju demokratske preduslove za rešavanje međusobnih nesuglasica.


Pozivamo sve građane Srbije na mir, dostojanstvo i međusobnu toleranciju, a sve u cilju stabilnosti koje je preduslov ekonomskog i svakog drugog napretka u našem gradu i državi.