Sa “ Dušanovog broda koji tone“ – beže svi!!! Zato sakupljaju žute restlove po Srbiji i uvaljuju u direktorske fotelje…

Više niko u ovom gradu ne želi da bude direktor u javnim preduzećima, odnosno u javnim preduzećima koja vodi Dušan Petrović preko Nebojše Zelenovića. U Pozorištu imamo direktora iz Beograda, u Muzeju direktora iz Subotice, a najnovije pojačanje je novi direktor JKP “Stari grad” koji je došao iz Niša – rekao je dr Boban Birmančević, narodni poslanik i poverenik GO SNS Šabac na konferenciji za štampu koja je održana u prostorijama stranke.

Kako je istakao, ovakvo kadriranje u gradskim javnim preduzećima pokazuje da “ovaj broj koji plovi, a na kojem je kapetan Dušan Petrović tone i sa tog broda odlaze svi”.

– Glavni gradski urbanista je takođe podneo ostavku. Ono što znamo od ranije da su načelnici Gradske uprave, svi do jednog koji su izabrani na Skupštini, posle zahteva od strane Nebojše Zelenovića, a pre svega Dušana Petrovića, podnosili ostavke jer nisu hteli da rade radnje koje nisu u skladu sa zakonom i nisu hteli da rade nešto što nije u interesu grada i građana. Svi koji su imali bar malo dostojanstva i časti, podneli su ostavke na mesto direktora – rekao je dr Boban Birmančević.

Zbog optužbi gradonačelnika Nebojše Zelenovića da predsednik Srbije Aleksandar Vučić koči rekonstrukciju šabačke bolnice, a da primarna zdravstvena zaštita u Šapcu koja je pod okriljem lokalne samouprave dobro funkcioniše i da problema nema, reagovali su lekari dr Branko Vujković i dr Slobodan Popović.

Prema rečima dr Branka Vujkovića, poverenika Saveta za zdravstvo GO SNS Šabac, u ovom gradu po pitanju zdravstvene politike postoji mnogo problema i da je to kontinuitet. On je naveo konkretne primere gde je i kako zakazala aktuelna šabačka vlast.

– Bilans loše zdravstvene politike u Šapcu su zatvorene seoske ambulante. Kada im nije bilo dovoljno zatvaranje seoskih, prešli su i na zatvaranje gradskih. Nekoliko godina obećavali su da će se uraditi ambulanta u Jevremovcu. Došlo je do toga da je sazidan samo temelj. Više od dva miliona dinara je potrošeno za to. A najbrutalniji potez je otpuštanje zdravstvenih radnika koji su najureni zato što nisu doneli dovoljan broj glasova za Vuka Jeremića. Otpuštani su zdravstveni radnici, a primani veterinarski tehničari – naveo je dr Branko Vujković.

Među primere lošeg odnosa šabačke vlasti prema primarnoj zdravstvenoj zaštiti, dr Vujković je naveo i zatvaranje punkta Hitne pomoći za Pocerinu i neodložne pomoći na pet punktova.

– Pompezno najavljen projekat trajao je godinu i po dana. Kupljena je oprema, kupljeni automobili. U kampanji aktivno se radilo, nakon kampanje jako brzo je sve to ugašeno. Pitanje je gde su ta vozila i oprema. Devastirana je Apotekarska ustanova Šabac. U ovoj ustanovi stvoreno je 120 miliona dinara duga – naveo je dr Vujković.

Odbornik u Skupštini grada Šapca i vd direktor Opšte bolnice u Šapcu, dr Slobodan Popović naglasio je da su izjave gradonačelnika Nebojše Zelenovića da država ne pomaže šabačku bolnicu, a da rekonstrukciju i sanaciju ove ustanove koči predsednik Aleksandar Vučić, brutalne laži i obmane.

– Samo u poslednjih godinu i po dana sredstvima Ministarstva zdravlja, država je u Opštu bolnicu u Šapcu uložila značajna sredstva. Između ostalog, dobili smo sterilizaciju za 22 miliona dinara, dva aparata za anesteziju i dva pacijent monitora 12 miliona dinara, najsavremeniji aparat za operacije katarakte u vrednosti od šest miliona dinara, kardiološki ultrazvučni aparat za službu interne medicine 6 miliona dinara, opremu za minimalno invazivnu hirurgiju za službe ortopedije, hirurgije i ginekologije 20 miliona dinara, instrumente za operacioni blok za službe hirurgije, ortopedije, ginekologije i oftalmologije, CT cev za skener vrednosti deset miliona dinara – naveo je dr Slobodan Popović.

Što se tiče rekonstrukcije i sanacije Opšte bolnice, kako je dr Popović naglasio, u Srbiji se trenutno renovira ili je u toku izrada projektne dokumentacije za stotinak zdravstvenih ustanova.

– Princip je sledeći: država je obezbedila pare preko Kancelarije za javna ulaganja, a novac se spušta na lokalnu samoupravu i na zdravstvene objekte. Mi kao menadžment Opšte bolnice smo uradili ono što je od nas očekivano. Dali smo idejni projekat, a zadatak grada Šapca je da uradi projekat i da taj projekat priloži Kancelariji za javna ulaganja gde će oni reći šta je dobro šta je loše. Projekat nije odobren, što znači da zadatak koji je imao grad Šabac nije završen i tu prestaje sva priča. Grad je, dakle, imao zadatak da izradi projekat i da taj projekat bude odobren od Kancelarije za javna ulaganja – objasnio je dr Slobodan Popović.