Ruski štit

Nalazimo se u jako teškoj situaciji. Nije nimalo lako državnom rukovodstvu Srbije. Spoljni pritisci su ogromni. Naročito po pitanju dalje sudbine južne srpske pokrajine Kosova i Metohije, kao i srpskih pravoslavnih svetinja u Crnoj Gori.


Imamo nove udare na vekovne bastione srpstva i temelje srpske države kroz istoriju. Najduže u istoriji srpska država se nalazila na prostorima nekadašnje Stare Hercegovine, Kosova i Metohije, Crne Gore, centralne, zapadne i istočne Srbije i Makedonije. Sada je od cele te teritorije preko polovine izvan granica Srbije a pojedini svetski centri moći hoće zajedno sa Albancima da nam otmu Kosmet i onda će od temelja stare srpske države ostati samo zapadna, istočna i centralna Srbija. Jasan je cilj većinskog dela zapadnih centara moći. Ali naša Srbija je jedna i trebamo je celovito sačuvati.


Ukoliko krenemo da rasparčavamo Srbiju po sistemu koji narod je većinski u kom delu Kosmeta onda će verovatno uskoro doći i do cepanja Makedonije, Crne Gore, BiH, Rumunije, Španije, Belgije, Velike Britanije…. i ko zna koje još evropske države. O ostatku sveta i drugim kontinentima da ne govorim. Ako Zapad želi takva pravila igre onda ne sme da primenjuje dvostruke aršine ako je interes zadovoljenje svetske pravde i ispunjavanje želja nacijama po svetu. Od 1945.godine poštuju se dogovorene podele granica. Uglavnom. I ono što se delilo ili sastavljalo rađeno je po već tada uspostavljenim republičkim i regionalnim granicama. Ali završno otimanje celog Kosmeta od Srbije bio bi ozbiljan i opasan presedan.


Zato je jako dobra zadnja ruska inicijativa koju su pokrenuli ruski predsednik i premijer Vladimir Putin i Dmitrij Medvedev o poštovanju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.


Sve je to u redu što Srbija teži ka evropskim integracijama, ali ne moramo mi biti prvi presedan kao država koja ulazi u Evropsku Uniju bez jednog ozbiljnog dela teritorije. Da ne govorimo o nacionalnoj, verskoj, istorijskoj, duhovnoj i kulturnoj važnosti Kosova i Metohije. Dobre su evropske integracije i zbog brojnih evropskih zakona, propisa i pravila koje smo uveli u Srbiji prethodnih godina, ali moramo biti krajnje realni. Ukoliko vodeće sile EU Nemačka i Francuska zajedno sa SAD i Velikom Britanijom budu nastavili da otvoreno staju na stranu albanskih zločinaca i ubica srpskog naroda onda se postavlja pitanje koliko čelnici tih država uopšte i cene Srbiju i koliko žele dobro našem narodu i državi. Ova godina je jako bitna.
Ove svetske nabrojane zapadne sile imaju priliku da pokažu i dokažu za koji sistem vrednosti se zalažu. Da li za terorizam, zločince i otimanje teritorije od Srbije, ili na stranu naše države, saveznika u svim velikim ratovima protiv svetskog zla oličenog u fašizmu, nacizmu i ludačkim osvajačkim ratovima.


Zato nam u aktuelnoj situaciji mnogo znači podrske bratske i prijateljske Rusije i drugih sila poput Kine. Oni pokazuju da su nam pravi prijatelji.
Sada nas ponovo i po ko zna koji put u istoriji spašava ruski štit.
Ali Rusija ima i mač i štit. Nije slučajno ruskom predsedniku Vladimiru Putinu omiljeni film „Mač i štit“. 


Podsećam da se dalje Putinovo školovanje promenilo u pionirskim danima. Bio je loš đak i toliko nemiran da mu nije dozvoljeno da postane pionir. Međutim, sve se promenilo kad je otišao u bioskop i pogledao film „Mač i štit“, o ruskom špijunu koji se infiltrirao u štab nemačke SS. Tada je odlučio da postane špijun, pa se posvetio džudou i učenju stranih jezika.


Sada je Putin iskusni senior. Videli smo prilikom njegove ovogodišnje posete koliko ga voli srpski narod. I ne samo srpski u našoj državi, nego i svi ostali narodi.


Spoljna politika Srbije prethodnih godina je odlična. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se bori koliko može. Uspeva naše rukovodstvo da se sastaje, razgovara i pregovara i sa čelnicima EU, SAD, Rusije, Kine, Turske, zemalja arapskog sveta i drugim ekonomskim i vojnim silama na teritoriji oba američka kontinenta i Azije. Izvlači se najbolje od mogućeg. Srbija je iz godine u godinu jača, ali nam treba u ovim trenucima još jača podrška prijateljski naklonjenih svetskih sila. A one druge sile da ili popuste ili zbog nekih svojih novih interesa stanu na našu stranu ili barem budu neutralni. Naravno, ukoliko je to zaista moguće. Naše je da pokušamo.


Prema tome, vreme je da Rusi pokažu svoj štit. Štit za Srbiju i srpski narod.


Spasiba braćo Rusi!

Dr Uglješa Mrdić
25.jun 2019.godine