Reagovanje radnika JKP “Stari Grad” iz Šapca: Direktorka laže, nije bila diverzija, nego OBUSTAVA RADA!!!

Ovo je obraćanje radnika JKP Stari grad povodom sramne izjave gradske Uprave objavljene u vestima na TV Šabac u 19 i 22 sata,26.07.2019.

Gospodo iz gradske Uprave, evo na šta vam skrećemo pažnju:

– Veoma je nekorektno, neposlovno, nepolitički obustavu rada radnika nazvati diverzijom. To je bila OBUSTAVA RADA u pravom smislu te reči. To je bio jedini, vama razumljivi, čin da vam se pokaže koliko je loše stanje u našem preduzeću.

Nekorektno je zamenjivati korektne nazive pojedinih situacija, pogrešnim imenima, kako bi se izazvao pogrešan stav i shvatanje problema kod građana. Naime, ovo jeste bila obustava rada a ne „diverzija“ kako je vi nazivate jer da je bila diverzija…..gorelo bi desetak kamiona a ne obustavljen rad. Zna se šta je diverzija.

Drugo,

zahtev za isplatu „solidarne pomoći“ je korektno nazvan jer da ste išli u školu, a ne kupili diplome, znali bi da plata nije u istom iznosu, u zavisnosti od broja bodova dok sve ostale isplate u fiksnom iznosu za sve radnike, sva radna mesta, jeste pomoć i isplaćuje se jednokratno. Uostalom, i Vlada RS je tako nazvala ovu isplatu kada je dala odobrenje za isplatu iste. Zato, ovu vrstu isplate ne možete nazvati „13. plata“ jer to nije. Da jeste, kako bi onda trebalo nazvati sva vaša vanredna primanja po osnovu članstva u Nadzornim Odborima i drugim telima za koje dobijate naknadu.

Treće,

neumesno i krajne nekorektno je porediti rad komunalaca sa radom učitelja (koji imaju godišnji odmor od 2 do 3 meseca u toku godine, a radno vreme od 4 do 6 sati i to ne svaki dan!), sa medicinskim sestrama koje rade u klimatizivanim prostorijama i zdravstveno zaštićeni, dok radnici komunalnog (iznosači smeća, radnici u javnoj higijeni) su izloženi radu u svim vremenskim uslovima, bahatom ponašanju učesnika u saobraćaju, rizicima raznih zaraza, jer nema dovoljno sredstava zaštite na radu, niti su zaštićeni obaveznim vakcinisanjem, kao što je nekad bilo. Dolaskom na direktorsku funkciju članova SPO-a, koalicionog partnera u izvršnoj opštinskoj vlasti, ukinuto je i do tada obavezno dodeljivanje svim radnicima po vreća praška za pranje, jer preduzeće nema svoju perionicu veša (radnog odela), kao mnoga savremena preduzeća u Srbiji i svetu.

Četvrto,

svi vozači koji voze kamione preko 7 tona nosivosti imaju pravo na beneficirani radni staž, što je našim vozačima uskraćeno, te nemojte nam govoriti o vašoj brizi da sve bude po zakonu. Ako to želite, bar ga vi sprovodite i poštujte.

Zato, nemojte obustavu radnika nazivati diverzijom a radnike diverzantima koji ne brinu o zdravlju građana.

Pitamo vas „Ko će brinuti o našem zdravlju, životnim i radnim uslovima, jer i mi smo građani ovog grada o kojima vi, kako kažete, brinete?“