Raspevane Šapčanke donose svom gradu Festival etno muzike

Svima već poznate Šapčanke – Živka Jovanović – Žica,  Biljana Vukašinović, Radmila Gajić, Dušanka Hristović Vasić, Danijela Živanović, Gordana Knežević, Marija Lazić iZorica Marković postale su prepoznatljive ljubiteljima etno i srpske muzike. Njihov glas pročuo se i van Šapca, gde su se okupile sa željom da neguju i čuvaju gradsku muziku. Njihova muzika ne pita za godine,  već zove na aplauz i mami uzdahe. To osećanje njih podstiče da pevaju, a da zauzvrat ne traže ništa.

Od 2018. godine sa njima i uz njih je stalno i Goran Tomić Čakala kao njihova verna instrumentalna pratnja na harmonici. Od tada im sve ide lakše i bolje, a do tad su se mučile na razne načine moleći razne muzičare da im pomognu.

Sve je krenulo 2015. godine kada je rođena ideja da se oformi pevačka grupa. Odluka je pala  da to bude ženska šestočlana ekipa, uz pratnju harmonike, koja je u julu počela sa radom. Od tada, one ne staju. Kada završe svoje poslove, okupe se u Kulturnom centru, gde uz podršku Branke Todorović pevaju i druže se. Odatle kreću i na nastupe, kojih je u poslednje vreme sve više.

“Tačno 10. jula 2015. godine počele smo sa radom, i evo, do dana današnjeg, mi se družimo i pevamo. Sedam godina posle, već pripremamo i našu himnu. Imaju dve varijante, a u jednoj ja pokušavam da nešto komponujem i ta pesma treba da se odnosi na nas, jer sam tekst zapravo opisuje nas”, kaže Živka Jovanović, profesorka muzike u penziji.

Šapčanke“ je spojio entuzijazam,  koji ne popušta ni njih ni publiku željnu pesme.Naizgled različite, a u stvari veoma slične. Generacijski neke od njih daleke, ali u pesmi veoma složne. I tako već sedam godina.

Sada već pevaju na raznim festivalima etno muzike po celoj Srbiji. Kažu, publika je željna ovakve muzike i veoma dobro su prihvaćene, pogotovu kod starije populacije.

“Najvažnije je da nas sve više podržava i mlađa publika i pridružuju nam se. I deca znaju našu muziku, što je za nas najveći uspeh. A svuda nas lepo dočekaaju i prihvate, jer nema baš puno takvih koncerata kod nas. Mi pevamo i srpsku, i etno i narodnu muziku, pa i pop i rok. Imali smo jedan interesantan koncert u Smederevu, gde je u sred koncerta ustalo oko 150 ljudi i stalo između nas da pevaju. Najvažnije je da mi imamo dobru energiju, koju kada prižimo publici, dobro nam se i vrati”, kaže Biljana Vukašinović.

Gde god da nastupaju, sale su uvek pune. Malo je sve usporeno zbog korone, ali se Šapčanke nadaju novim koncertima. Jer, svojim upornim radom, grupa Šapčanke skrenula je pažnju javnosti i tako se javila potreba za prvim revijalnim festivalom srpske narodne muzike ženskih pevačkih grupa.

“To jeste jedan veliki poduhvat, ali nama je namera da konkurišemo projektom na nivou grada, gde bismo tim festivalom promovisali ne samo grad, već i tradiciju srpske narodne pesme, a mislim da Šabac to i zaslužuje, jer je kroz istoriju srpske muzike naš grad veoma poznat”, kaže Branka Todorović, PR grupe Šapčanke.

Ona dodaje da taj festival, po najavama, treba da se održi u junu 2022. godine, i trajaće dva dana. Pored centralne manifestacije, biće i prateći programi.

“Krenuli smo u ovu organizaciju vrlo ambiciozno i imaćemo i svoju autorsku pesmu, koja će biti naša lična karta i sa kojom ćemo se u naredom period predstavljati”, dodaje Branka.

Mnogo posećenih nastupa širom Srbije, doveli su do toga da grupa Šapčanke odneguje svoju publiku, ne samo u Šapcu, već i sire. A gostujući na mnogim etno festivalima rodila se baš ta ideja da i same, u svom gradu, mogu da ugoste srodne muzičke grupe. A najvažnije je to, kažu ove raspevane Šapčanke, da će u sam festival koje organizjuju, biti uključeni i oni najmlađi, predškolskog i školskog uzrasta. Jer i deca treba da nauče šta su to zapravo  tradicija, vrednost i lirika jednog naroda i njegove culture.

„Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je sredstvima  grada Šapca,  u okviru projekta „Šabac grad kulture“  za 2021. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.

Nada Dželebdžić