Proba vojne vežbe „Vek pobednika 1918-2018“ 05. novembra u Sakaru

Pripadnici Specijalne brigade Kopnene vojske Srbije u ponedeljak, 05. novembra, na Zvorničkom jezeru u Sakaru, od 14 do 15 časova, obaviće generalnu probu vojne vežbe „Vek pobednika 1918-2018“, koja će, povodom stogodišnjice pobede u Prvom svetskom ratu, 10. novembra biti izvedena u Malom Zvorniku i na još četiri lokacije u Srbiji.

“Učesnici vežbe biće odeveni u uniforme Vojske Srbije i koristiće manevarsku municiju i potrebna pirotehnička sredstva za izvođenje vežbe”, saopšteno je iz ove jedninice.

Proveri spremnosti Specijalne brigade Kopnene vojske Srbije 05. novembra, kao i centralnom događaju u okviru vojne vežbe, pet dana kasnije, moći će da prisustvuju zainteresovani građani i mediji, koji će tom prilikom moći da vide kako izgleda delovanje ove jedinice u više različitih situacija u ratnim okolnostima.

Prikazivanju vojne vežbe „Vek pobednika 1918-2018“ u Malom Zvorniku prethodiće trodnevno uvežbavanje pripadnika pomenute jedinice, koje će se na lokacijama Zvorničkog jezera odvijati od 02. do 06. novembra.

Specijalna brigada Kopnene Vojske Srbije je taktička jedinica, organizovana na modularnom principu, koja se sastoji od diverzantskih, protivdiverzantskih, protivterorističkih i padobranskih jedinica namenjenih za izvođenje diverzantskih, protivdiverzantskih i protivterorističkih dejstava, izviđanje i prikupljanje obaveštajnih podataka, prvenstveno u neprijateljevom rasporedu, u svim zemljišnim, meteorološkim i borbenim uslovima u operacijama Kopnene vojske i Vojske Srbije.

Specijalna brigada je formirana 29. septembra 2006. godine preformiranjem i objedinjavanjem 72. specijalne i 63. padobranske brigade, kao i manjih delova 82. pomorskog centra i Protivterorističkog odreda „Kobre“.

Ljiljana Ristanović / Foto: Tanjug – Dimitrije Goll