Prema preliminarnim rezultatima ovogodišnjeg popisa opština Bogatić manja za 4000 stanovnika

Prema preliminarnim rezultatima ovogodišnjeg popisa, u opštini Bogatić je poslednjih deset godina „nestalo“ celo jedno selo sa 4.000 stanovnika pa sada u ovom kraju živi malo manje od 25.000 ljudi.
U svakom od 13 naselja i sedištu opštine Bogatiću sve je više praznih kuća i sve manje mladih, a naročito dece.

U ovoj nerazvijenijoj opštini su odlučili da od ove godine više novca iz lokalnog budžeta izdvoje za podršku porodicama sa decom, đacima i studentima, kao i za socijalne usluge u zajednici koje će poboljšati položaj dece i mladih sa invaliditetom.


„Osim ulaganja u infrastrukturne projekte u selima što bi trebalo da unapredi uslove života na selu, iz ovogodišnjeg budžeta koji iznosi milijardu dinara deca i mladi imaće najveću podršku do sada. Porodice će za svako novorođeno dete dobiti 50.000 dinara, svim đacima prvacima kupićemo udžbenike i pred polazak u školu njihovim roditeljima pomoći sa 8.000 dinara, a sa 10 na 15.000 dinara povećali smo nagradne stipendije za studente osnovnih i master studija“, rekao je Teodor Teodorović, zamenik predsednika opštine Bogatić.


Prvi put ove godine deca iz najsiromašnijih porodica organizovano će o trošku opštine letovati na moru, a za decu i mlade sa invaliditetom izdvojen je novac za finansiranje usluga ličnog pratioca, pomoći u kući i stanovanja uz podršku.


Iako je poslednjih godina sagrađen jedan vrtić i novi objekat u predškolskoj ustanovi „Slava Ković“, još uvek nema mesta za sve mališane u poludnevnom i dnevnom boravku. U dva naselja, Dublju i Salašu Crnobarskom ove godine renoviraće prostor za predškolce i otvoriti poludnevni boravak.