Prelaz za pešake čeka lepše vreme: Još nema otvaranja Mosta kralja Aleksandra prvog između Zvornika u RS i Malog Zvornika u Srbiji

Rekonstrukciji mosta nazvanog po kralju Aleksandru Prvom Karađorđeviću – na Drini, između Zvornika u Republici Srpskoj i Malog Zvornika u Srbiji – obradovali su se ne samo privrednci iz oba pomenuta grada, već i pešaci koji svakodnevno prelaze sa jedne na drugu obalu.

Privrednici Malog Zvornika tvrde da im je poslovanje ugroženo zbog kašnjenja radova na obnovi pešačkog mosta, koji Mali Zvornik spaja sa Zvornikom u Republici Srpskoj. Radovi, koje finansira i Vlada Srbije, počeli su u avgustu prošle godine, od kada je most zatvoren.

Uz stari pešački most koji je najbliža veza između dva grada i države posluje oko dvadeset Malozvorničana, koji zapošljavaju pedeset radnika sa obe strane reke.

Pre zatvaranja zbog obnove, mostom je svakodnevno prelazilo na stotine građana, među kojima su radnici i đaci. Privrednici tvrde da zbog rekonstrukcije imaju gubitke.

„U periodu od četiri meseca već dvadeset ljudi ostalo je bez posla, spremili smo se za tri meseca koliko je izvođač radova u svim medijima zvanično rekao da će granični prelaz biti zatvoren“, rekla je Bojana Tomić, preduzetnica iz Malog Zvornika.

Još jedan preduzetnik, Miladin Jurošević, navodi da su se prometi smanjili.

„Stao je promet, bukvalno rečeno. Sada ne znamo šta ćemo sa radnicima, manji su normalno naši prometi, dolazi nam u pitanje da li da radimo ili da ne radimo, da pravimo neki plan, da zatvaramo firme znači na šest meseci“, rekao je Jurošević

Nadležni tvrde da je rekonstrukcija bila neizbežna, pre svega zbog bezbednosti, jer na mostu ništa nije rađeno već 60 godina. Kako bi građanima izašli u susret za vreme trajanja radova, obezbedili su prevoz. Obećavaju da će pokušati da nađu rešenje i za privrednike.

„Mi kao opština ćemo analizirati neke stvari ovde da oslobodimo jednim delom te privrednike obaveza koje treba da plate opštini“, kazao je Zoran Jevtić, predsednik Opštine Mali Zvornik.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović istakao je da su olakšali prelazak svim građanima koji koriste granični prelaz.

„Mi smo obezbedili besplatne karte za sve đake koji putuju od grada do graničnog prelaza Karakaj, pešice moraju preći taj most, a onda ih opet čeka besplatan prevoz na teritoriji Malog Zvornika, za zaposlene radnike smo obezbedili subvencioniranje cene karte u punom iznosu“, rekao je Stevanović.

Prema rečima izvođača radova, ukoliko ih vremenske prilike posluže, most bi za pešake mogao da bude osposobljen u roku od tri nedelje, ali će prelazak zavisiti od procene bezbednosti. Krajnji rok za završetak radova je avgust ove godine.

Macvanski.info / Foto: novosti.rs