Predstoji nabavka i postavljanje novih 120 kućnih brojeva u opštini Mali Zvornik u procesu ažuriranja Adresnog registra

Opština Mali Zvornik nabaviće i postaviti novih oko 120 tabli sa kućnim brojevima, koje je naknadno dodelio Republički geodetski Zavod, na osnovu zapisnika o stanju na terenu, sačinjenih prilikom prvog kruga obeležavanja objekata.

Nakon ažuriranja Adresnog registra opštine Mali Zvornik, u 2020. godini svi stambeni i poslovni objekti na području opštine, koji nisu imali adresu, dobili su nazive ulica i kućne brojeve.

Nove nazive dobilo je ukupno 186 ulica i 59 zeselaka, a kućne brojeve oko 4 500 objekata.

Na ime nabavke i postavljanja tabli sa nazivima ulica i kućnih brojeva, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, odlukom Vlade Republike Srbije, opštini Mali Zvornik opredelilo je 1.200.000 dinara za realizaciju poslednje faze procesa ažuriranja Adresnog registra, odnosno obeležavanja na terenu, koje je realizovano u 2020. godini.

Ostatak sredstava za ovu namenu obezbeđen je iz nagradnog fonda Vlade Švajcarske, koji je opština Mali Zvornik osvojila u okviru projekta reforme poreza na imovinu.

Iz Opštinske uprave podsećaju građane da, prema članu 30. Zakona o registru prostornih jedinica i adresnom registru („Sl. glasnik RS“, br. 9/2020), troškove označavanja ulica u procesu ažuriranja Adresnog registra snosi jedinica lokalne samouprave.

Kada se obeležavanje objekata i katastarskih parcela kućnim brojevima vrši po zahtevu stranke, prema članu 23. pomenutog Zakona, vlasnik objekta je u obavezi da obezbedi nabavku i postavljanje kućnih brojeva na objektima i katastarskim parcelama, prema Rešenju katastra.

 Uslučaju označavanja objekata i katastarskih parcela kućnim brojevima u postupku numeracije ili prenumeracije kućnih brojeva, izazvane donošenjem novih ili promenom postojećih naziva ulica, troškove obeležavanja na terenu snosi lokalna samouprava, bez prethodonog donošenja rešenja o dodeli kućnog broja.

Ljiljana Ristanović

Akcebet
- Restbet - Trendbet