Predstavnici Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) posetili opštinu Mali Zvornik

Delegacija Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), predvođena Aleksandrom Grunauerom, šefom projekta „Reforma poreza na imovinu i dobre uprave“, koji Vlada Švajcarske, do 2021. godine, finansira u 44 opštine u Srbiji, među kojima je i Mali Zvornik, posetila je danas ovu opštinu, inače prvoplasiranu u rezultatima ostvarenim u navedenoj oblasti, na ime čega je nedavno nagrađena sa 400.000 švajcarskih franaka.

Predstavnike donatorske agencije ugostio je predsednik opštine Zoran Jevtić u prisustvu najbližih saradnika, među kojima su bili: zamenik predsednika opštine Miloš Radojčić, predsednik Skupštine opštine Mali Zvornik Radovan Tadić, načelnica Opštinske uprave Marizela Andrić, šef Odeljenja za opštu upravu i društvene delatnosti Milan Jevtić, te predstavnici Odeljenja lokalne poreske administracije. Predsednik malozvorničke opštine izjavio je da je sastanak sa predstavnicima Švajcarske agencije za razvoj i saradnju, između ostalog, prilika za okvirno predstavljanje plana trošenja sredstava dobijenih iz nagradnog fonda, kreiranog kroz dijalog sa sugrađanima.

On je rekao da anketiranje građana još nije završeno, ali da se iz odgovora, koji su do sada stigli, vidi da su sugrađani u najvećoj meri zainteresovani za uređenje vrtića i dečjih igrališta.

Jevtić je rekao da je zahvaljujući popisu imovine u okviru projekta, koji je sproveden na trećini teritorije opštine, stepen naplate poreza na imovinu uvećan za oko 20 posto, te da je donatoru upućen zahtev za obezbeđenje sredstava za angažovanje popisivača i nastavak popisa.

On je rekao da će sa predstavnicima donatora razgovarati i o mogućnostima da se iz nagradnog fonda, u dogovoru sa građanima, finansira nastavak popisa, koji je važan kako bi u evidenciju bili uvedeni obveznici koji iz nekog razloga do sada nisu evidentirani, odnosno oporezovani.

Šef projekta „Reforma poreza na imovinu i dobre uprave“ Aleksandar Grunauer izjavio je da mu je drago što je ponovo u Malom Zvorniku, dve i po godine nakon što se opština prijavila za projektat i nedavno osvojila prvo mesto u takmičenju u efikasnoj naplati poreza na imovinu.

On je istakao da je u okviru ovog projekta najvažije ostvarivanje dijaloga sa sugrađanima o korišćenju sredstava od poreza na imovinu, jer je to njihov novac i oni treba da odluče u šta će biti uložen, odnosno šta će njime biti finansirano.

Grunauer je naveo da je stav donatora po pitanju trošenja sredstava iz nagradnog fonda od 400.000 švajcarskih franaka taj da njime mogu biti finansirani samo razvojni projekti.

On je kao primer naveo da to, između ostalog, može biti kupovina opreme u zdravstvu, kao što mamograf ili slični uređaji, te projekti koji doprinose razvoju turizma.

Nakon sastanka, održanog u sali Opštinskog veća Mali Zvornik, za goste je upriličen turististički obizak opštine, radi upoznavanja lokalne turističke ponude.

Organizovana je vožnja katamaranom na Zvorničkom jezeru i obilazak kulturno – istorijskog kompleksa „Podzemni grad Karađorđevića“.

Program „Reforma poreza na imovinu i dobre uprave“ je program švajcarske vlade, koji opštine u Srbiji sprovode od 2018. do 2021. godine, u saradnji sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu Republike Srbije, Ministarstvom finansija i Stalnom konferencijom gradova i opština, u cilju unapređenja stanja u ovoj oblasti.

Aktivnosti koje predstoje do završetka projekta tiču se dalje edukacije zaposlenih u lokalnim poreskim administracijama i zajedničkog dijaloga radi postizanja što kvalitetnijih zakonskih rešenja u oblasti poreza na imovinu.

Ljiljana Ristanović