Predstavljamo: Dom kulture u Prnjavoru

Prvi pisani tragovi o kulturi u Mačvanskom Prnjavoru datiraju iz daleke 1923. godine, kada je seoski učitelj Aleksandar Dačić, osnovao diletantsku kulturno-prosvetnu grupu. Posle Drugog sv. rata, izgrađen je  zadružni dom u Prnjavoru od 1952. do 1956. godine, a sada Dom kulture. Osnivanjem Narodnog radničkog univerziteta 1963. godine  osnovano je i Kulturno prosvetno društvo koga su činile: dramska i folklorna sekcija, kao i pevačka grupa.

Godine1973.  gasi se narodni radnički univerzitet, osniva se Dom kulture Prnjavor čiji je upravnik bio Momčilo Dujmović sve do 1984. god. a Petar Lukić umetnički rukovodilac ansambla. Tadašnji Dom kulture pripadao je zajednici Domova kulture Šabac, i radio kao zvanična ustanova opštine Šabac.

Od 1984. do 1992. godine, ustanova nije bila registrovana i radili su kao KUD. Zoran Katić je upravnik Doma kulture Prnjavor, a umetnički rukovodilac KUD-a Milivoj Mika Katić. U periodu od 1989. do 1990. god. rađena je rekonstrukcija pozorišne scene, pa se rad ansambla prebacio u Dom kulture u Ribarima, na određeni period. Od 1992. god. rad sa kulturno umetničkim društvom preuzima Zoran Kalabić, i to rad sa prvim izvođačkim ansamblom, a od septembra 1993. god počinje rada sa školom folklora.

Dom kulture osnovan je Odlukom o osnivanju Doma kulture „Prnjavor“ Skupštine Opštine Šabac, broj 020-29/2001-01, 30.03.2001. godine. Upisan u registar Privrednog suda u Valjevu u registarski uložak broj 5-136-00.

Ukupna površina  je 720m2. U posedu Doma kulture su: velika sala sa pozorišnom scenom (290 mesta za sedenje); hol (uređen kao galerijski prostor); kino – projekciona kabina; balkon loža; četiri kancelarije; depo za smeštanje kostima, scenografije i umetničkih slika; dve svlačionice za učesnike programa.

Dom kulture „Prnjavor“, kao dostojni reprezent i čuvar kulturnog nacionalnog blaga, ostvario  vrlo zapažene rezultate. Održano je nekoliko stotina koncerata širom naše zemlje, mnoštvo izvedenih predstava, likovnih kolonija i književnih večeri. Ostvareno je učešće na raznim domaćim i inostranim festivalima i takmičenjima. Decenijski rad stvorio je veliki broj zaljubljenika i obožavatelja folklorne, pozorišne, književne i likovne umetnosti.

Ona predstavlja nepokretno kulturno dobro od velikog značaja za Prnjavor već 65 godina. Rekonstrukcija pozorišne scene/bine urađena je 1989. godine. Rekonstrukcija i adaptacija zgrade Doma kulture urađena je u periodu od oktobra 2006. do maja 2007. godine. To je prvo i jedino ulaganje u sam objekat od izgradnje: renovirana je velika sala dimenzija 25 x 12 m2; postavljen nov krov;  uređen je kompletan enterijer velike sale: postavljene zidne obloge, presvučeno 290 stolica, kompletno urađen nov pod sale; urađeno je 1/3 fasade zgrade; urađeno novih 240 m2 (ulazni hol, kancelarijski prostor, toaleti); opremljena kino-projekciona kabina;  urađeno kompletno centralno grejanje zgrade; opremljene prostorije za fundus kostima i umetničkih slika; urađena i priključena nova vodovodna mreža; kompletno rekonstruisana električna mreža;  obogaćen i proširen fundus kostima za folklorni ansambl i amatersko pozorište.

Rad Doma kulture „Prnjavor“ odvija se kroz nekoliko aktivnosti –  folklorni ansambl, amatersko pozorište,

likovna kolonija, književne večeri i bioskop.

„Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je sredstvima  grada Šapca,  u okviru projekta „Šabac grad kulture“  za 2021. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.