Predstavljamo: Biblioteka šabačka

Biblioteka šabačka je osnovana pod imenom Čitališta šabačkog 1847.  Godinom osnivanja Biblioteka šabačka je najstarija ustanova kulture u gradu i jedna od najstarijih srpskih biblioteka.  Od 1955. godine Biblioteka je smeštena u zdanje Vladičanskog dvora, sagrađenog polovinom 19. veka, koji danas uživa status baštine pod zaštitom.

Čitalište šabačko počelo je sa radom 29. septembra 1847. godine, po starom kalendaru. Prva opredeljena kuća za Čitalište, preko ćuprije ležeća, nalazila se na Bairu, negde ispred današnje Tržnice. Početak rada obećavao je uspeh – upisuje se 200 članova, prota Jovan Pavlović iz lične biblioteke daruje 52 knjige, dr Anton Groder 20 knjiga, a podarcima, sa profesorima Gimnazije, episkopom Melentijem Markovićem i načelnikom Dobrosavom Zdravkovićem, u opremanju Čitališta učestvuju i drugi ugledni građani Šapca.

Godine  1928, osnovana Šabačka narodna knjižnica i čitaonica (ŠNKČ), a potom je rad obnovljen u decembru 1944. godine.

Vremenski okvir od 1847. godine, kad Čitalište šabačko počinje sa radom 29. septembra u kafani Andre Nešića, do današnje Biblioteke šabačke u Vladičanskom dvoru, samo je jedan u nizu srpskog bibliotekarstva, sa usponima i padovima, u više od 160 godina trajanja na našim prostorima, vremena već vekovnog. U tom fizičkom i vremenskom prostoru organizaciono smo bili Čitalište, Čitaonica, Knjižnica, Biblioteka (okružna, opštinska, matična). Ovaj prostorni i vremenski okvir sadrži svakodnevna događanja, promene, nastajanja i nestajanja (u Prvom svetskom ratu izgoreo je sav bibliotečki fond zajedno sa svojim skloništem – kafanom Jelen na Bairu).

U tradiciju i kulturu Biblioteke šabačke ugrađeni su napori ljudi čija imena čuvamo: prota Jovan Pavlović, Damjan Marinković, Milorad Popović Šapčanin, brojni šabački profesori, posebno Ljuba Pavlović i Žika Popović, doktor Mihailo Dunjić, dobrotvori, voljni i nevoljni: trgovac Joca Jovanović i Danica Grujić.

Problem prostora, koji Biblioteku prati od osnivanja, rešen je izgradnjom aneksne zgrade koja je završena i useljena pred kraj 2015. Biblioteku šabačku čine odeljenja, fondove i zbirke – oko 200.000 knjiga, bogate periodike, poseban zavičajni fond, kao i zbirka stare i retke knjige. Biblioteka organizuje i brojne programe kulture – predstavljanje knjiga, likovne i dokumentarne izložbe, tribine, predavanja, naučne skupove, kao i bogat rad sa decom i mladima.

Poslovanje Biblioteke je automatizovano uz korišćenje programa BISIS, tako da su čitaocima na veb sajtu http://www.bibliotekasabac.org.rs/ dostupni katalozi knjiga i periodike, kao i digitalizovana zavičajna građa, a mladima poseban sajt Knjigožderi – jedino preterivanje koje ne škodi. Korisnicima su dostupne i baze podataka namenjene stručnoj i naučnoj zajednici, kao što je KOBSON, baza naučnih časopisa i informacija.

„Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je sredstvima  grada Šapca,  u okviru projekta „Šabac grad kulture“  za 2021. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.