Predsednik opštine Mali Zvornik tradicionalno na početku godine ugostio predstavnike medija

Kabinet predsednika opštine Mali Zvornik, povodom novogodišnjih i božićnih praznika, u petak, 04. januara, organizovao je tradicionalni prijem za predstavnike medija u Podrinju, kojem je, osim predsednika opštine Zorana Jevtića, prisustvovalo i nekoliko članova najužeg opštinskog rukovodstva, predsednik Skupštine opštine Mali Zvornik Radovan Tadić, načelnica Opštinske uprave Marizela Andrić, stručni saradnik Opštinske uprave Mladen Perić, te direktor JКP „Drina” Mali Zvornik Dragan Čikarić. Uz zahvalnost na kvalitetnoj saradnji u protekloj godini i želje da se ona nastavi i ubuduće, čelni čovek malozvorničke opštine zaposlenima u sredstvima javnog informisanja čestitao je Novu godinu i Božić, poželevši im uspeh u daljem radu, ličnu sreću i svako dobro. Prvi susret sa predstavnicima medija u novoj godini predsednik opštine iskoristio je i da javnosti predoči rad lokalne samouprave u proteklih 12 meseci i istakne najznačajnije rezultate ostvarene u tom periodu, kao i planove opštinskog rukovodstva u 2019. godini, u kojoj će, kako je najavio, između ostalog, biti nastavljen intenzivan rad na oživljavanju privrede, otvaranju novih radnih mesta i realizaciji infrastrukturnih projekata.

Navodeći hronološkim redom neke od najznačajnijih rezultata rada lokalne samouprave u 2018. godini, Jevtić je istakao da je većina najznačajnijih projekata u tom periodu realizovana uz podršku predsednika Republike Srbije i Vlade Republike Srbije, bez čije pomoći, kako je rekao, nema ni opstanka opštine. On je dodao da su izvorni prihodi lokalnog budžeta namenjeni za kapitalna ulaganja vrlo skromni i da na godišnjem nivou iznose oko 70 miliona dinara, te da taj podatak jasno pokazuje značaj sredstava koje opština Mali Zvornik godišnje dobija od države putem transfera, dodajući da je u protekloj godini na taj način od države dobijeno oko 135.000.000 dinara, što predstavlja značajan udeo u budžetu, koji, bez dotacija od viših nivoa vlasti, iznosi oko 480.000.000 dinara.

Jevtić je ocenio da je prošla godina u Malom Zvorniku bila godina značajnih projekata i da je

počela susretom lokalnog rukovodstva sa potencijalnim stranim investitorima, zainteresovanim za ulaganje i rad na teritoriji opštine, te da je reč o posetama realizovanim posredstvom republičkih institucija. On je podsetio da su početkom februara dolazili privrednici iz Rusije, koji su obišli Radaljsku Banju, interesujući se za mogućnosti ulaganja u razvoj banjskog turizma, te da su nakon toga opštinu posetili i predstavnici tekstilne kompanije „My Denim tekstil“ iz Turske, sa kojom je opština dva meseca kasnije sklopila ugovor o saradnji na pokretanju pogona za proizvodnju tekstila, u industrijskoj zoni u Donjem Naselju, na lokaciji nekadašnje pilane „Novo Gučevo“.

Prema Jevtićevim rečima, pogon bi trebalo da počne sa radom na proleće, najverovatnije u aprilu, a zaposliće 500 radnika, najpre 200, a do kraja 2019. godine još 100, dok je prijem preostalih 200 radnika predviđen do isteka 2020. godine. On je istakao da je opština Mali Zvornik uz podršku Republike Srbije u protekloj godini izdvojila značajna novčana sredstva za adaptaciju, sanaciju i rekonstrukciju prostora buduće fabrike, napominjući da je prethodno, takođe uz podršku države, pomenuti prostor pribavila u svoje vlasništvo. Za potrebe investitora iz Turske, kao i potencijalnih novih investitora u budućnosti, prostor industrijske zone u prošloj godini uvećala je sa nekoliko desetina ari na 5,9 hektara, pri čemu je kupljeno i oko 8500 m2 poslovnog prostora. On je istakao da se sređivanje navedenog prostora odvija prema planu, po najsavremenijim standardima, da vrednost aktuelnih radova iznosi oko 50 miliona dinara, a ranije izvedenih oko 75 miliona dinara.

Prema Jevtićevim rečima, u narednom periodu u pogonu predstoji izgradnja sektora za pranje proizvoda, kao i druga faza sređivanja pogona, za koji je država nedavno opštini uplatila 21.600.000 dinara, dok je iz lokalnog budžeta za te namene nešto ranije izvojeno oko 21.300.000 dinara. Reč je investiciji koja je prvobitno planirana u završnoj fazi projekta, tačnije tokom 2020. godine, a koja je realizovana ranije radi potrebe za pravovremenim usklađivanjem rada sa standardima Evropske unije. On je podsetio da je u okviru sektora pranja predviđena i izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u pogonu, kojim će biti obezbeđena odgovarajuća zaštita životne sredine, ističući da će opština u izgradnju sistema u tekućoj godini uložiti 10 miliona dinara, dok je obaveza investitora znatno veća i iznosi oko pola miliona evra.

Jevtić je rekao da su za opštinu Mali Zvornik navedena ulaganja višestruko značajna, jer poboljšavaju uslove za rad privrede i vrše se u infrastrukturu koja trajno ostaje opštini, te da je namera lokalne samouprave da u 2019. godini dodatno uveća prostor industrijske zone, kako bi stvorila uslove za dolazak i rad novih kompanija, otvaranje radnih mesta i veće zapošljavanje.

Predsednik opštine najavio je da će radi povezivanja sa potencijalnim investitorima, u cilju dolaska novih kompanija u Mali Zvornik, od 13. do 16. januara, po drugi put u zadnjih godinu dana boraviti u Turskoj, gde je predviđeno da se, zajedno sa još nekoliko predsednika opština iz Srbije, sastane sa tamošnjim privrednicima i razgovara o mogućnostima saradnje, napominjući da je u toj zemlji prethodno boravio sredinom 2018. godine, na poziv rukovodstva tekstilne kompanije, sa kojom opština sarađuje na otvaranju pogona, kako bi se lično uverio u ozbiljnost i uslove rada firme u matičnoj državi.

               On je saopštio da u prvoj polovni tekuće godine opštinu, osim otvaranja fabrike tekstila, očekuje još jedna značajna novina, a to je završetak sanacije i rekonstrukcije kulturno-istorijskog kompleksa „Podzemni grad Karađorđevića“ i otvaranje objekta za posetioce, koje je moguće takođe u aprilu. Predsednik Jevtić podsetio je novinare da je na ime obnove i uređenja Podzemnog grada Karađorđevića u Malom Zvorniku država izdvojila 32 miliona dinara, dok je opština sa 1.200.000 hiljada dinara finansirala izradu neophodne projektno – tehničke dokumentacije, te da će u narednom periodu uložiti još oko 5 miliona dinara za uređenje prostora.

               Istakavši da je realizacija ovog projekta inicirana februarskom posetom ministra trgovine i turizma u Vladi Republike Srbije Rasima Ljajića, koji je tom prilikom obišao objekat, Jevtić je rekao da se nada da će ova znamenitost nakon obnove i uređenja obogatiti turističku ponudu i doprineti boljoj promociji opštine. On je najavio da je, u sklopu daljeg rada na unapređenju turizma u opštini, u tekućoj godini predviđena nabavka i postavljanje turističke signalizacije, u šta će biti uloženo oko 3 miliona dinara. Podsećajući da je u februaru prošle godine opština Mali Zvornik imala izuzetno uspešan i zapažen nastup na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, na kojem, inače, redovno učestvuje, dugi niz godina, on je rekao da će, za razliku od prethodnih učešća, u 2019. nastupiti zajednički sa gradom Loznica i opštinama Krupanj i Ljubovija, u cilju efikasnije promocije turističke ponude.

               Bratimljenjem sa nekoliko opština i gradova u okruženju, opština Mali Zvornik nastavila je da širi krug prijatelja. Nakon povezivanja sa Kosovskom Mitrovicom i Trgovištem, ova opština od prošle godine zvanično je bratska i sa opštinom Herceg Novi i Ub, a dokumenti o bratimljenju spremni su za potpisivanje i sa opštinom Bela Palanka. Prema Jevtićevim rečima, najznačajnije je to što bratimljenje sa navedenim lokalnim zajednicama nije ostalo samo slovo na papiru, već je konkretno doprinelo snažnijem povezivanju u različitim oblastima, od sporta, kulture, umetnosti i turizma, kao i u sferi humanitarnog rada. On je istakao da je opština Mali Zvornik nedavno, negujući bratske veze sa Kosovskom Mitrovicom, opredelila novogodišnje paketiće za mališane u tri školske ustanove u u tom gradu, u želji da srpskoj deci u teškim okolnostima i uslovima života na Kosovu praznike učini lepšim i prijatnijim.

Jevtić se osvrnuo i na najznačajnije rezultate rada u prošloj godini u oblasti poboljšanja lokalne komunalne infrastrukture, ističući, kao veoma značajnu, nabavku nove cisterne za vodu, radove na poboljšanju vodosnabdevanja u Donjoj Trešnici, Donjoj Borini i Brasini, uz najavu da je u 2019. godini predviđen nastavak izgradnje mreže u Culinama i završetak preostalih radova na vodovodu u Donjoj Borini i Brasini, kao i uređenje vodovoda u Radalju.

On je rekao da je kroz intenzivniji rad stručnih službi opštinske uprave na pripremi projekata i konkurisanju za donatorska sredstva moguće godišnje obezbediti do milion evra dodatnih prihoda u budžetu, te da je na taj način, po ugledu na osnovnu školu u Malom Zvorniku, planirana izgradnja kotlarnica na biomasu u školama u Donjoj Borini i Velikoj Reci i postizanje energetski efikasnijeg funkcionisanja ovih objekata, kao i poboljšanje energetske efikasnosti zgrade opštinske uprave.

Pokretanjem procedure za uvođenje javno-privatnog partnerstva u oblasti izgradnje i održavanja puteva, javnog prevoza na području opštine i izgradnje i održavanja lokalne javne rasvete, opština Mali Zvornik, prema Jevtićevim rečima, želi da obezbedi kvalitetnije funkcionisanje u ovim oblastima. On je dodao da je na taj način u naredne dve i po godine moguće asfaltiranje do 150 km lokalnih puteva, što bi značilo obezbeđenje puta do skoro svake kuće na teritoriji opštine.

U oblasti izgradnje infrastrukture u sportu, predviđen je nastavak radova na uređenju fudbalskog igrališta u Velikoj Reci. Od ostalih značajnih novina u ovom sektoru, on je izdvojio osnivanje veslačkog kluba, koje će opština podržati sa 800.000 dinara, namenjenih za opremanje kluba.

Važnu novinu u protekloj godini predstavlja i ponovno uvođenje putničkog železničkog saobraćaja Mali Zvornik – Šabac, u saradnji sa preduzećem „Srbija Voz“ AD iz Beograda, posle skoro dve decenije pauze, zahvaljujući čemu je građanima omogućen kvalitetan i jeftiniji prevoz novom, savremenom kompozicijom. Jevtić je dodao da će opština raditi na tome da pomenuta linija u što skorijem roku bude produžena do Rume, a da polazna stanica bude na lokaciji što bliže nekadašnjem stajalištu „Zvornik grad“.

Među značajnim rezultatima rada lokalne samouprave u proteklih 12 meseci, on je naveo i formiranje adresnog registra opštine, za čiji predlog je opština Mali Zvornik, posle grada Loznica, koji je bio pilot grad u ovom projektu, prva u Srbiji dobila saglasnost nadležnog ministarstva i sprovela neophodne procedure, zahvaljujući čemu su sve ulice na njenoj teritoriji dobile nazive, a objekti kućne brojeve.

Predsednik Jevtić rekao je i to da će opština u 2019. godini nastaviti da podržava i finansira sve programe koji su se u prethodnoj godini pokazali kao korisni za građane, kao što je nabavka sigurnosnih auto sedišta za decu i podela roditeljima, uz obuku o pravilnom korišćenju, finansiranje pokušaja vantelesne oplodnje za parove bez dece, kupovina kuća i okućnica za mlade bračne parove koji žele da ostanu na selu, podrška udruženjima građana i verskim zajednicama za realizaciju projekata od javnog interesa, kao i druge slične aktivnosti.

Dobra praksu u radu lokalne samouprave u 2018. godini, koju će, prema rečima predsednika, opština Mali Zvornik nastaviti da primenjuje i u novoj godini, jeste i prijem za građane ili tzv. “Dan otvorenih vrata”, jednom sedmično u kabinetu predsednika opštine, jer se ispostavio kao vrlo efikasan način u komunikaciji sa sugrađanima.

Na kraju izlaganja, on je zaključio da sve navedeno obećava bolji i kvalitetniji život u Malom Zvorniku u 2019. godini, u kojoj je građanima, uz iskrene čestitke za novogodišnje i božićne praznike, i ovom prilikom poželeo dobro zdravlje, lični uspeh i sreću.

Ljiljana Ristanović