Povlačenje priznanja

Svaka čast svim državama koje su povukle priznanje tzv. države Kosovo! Prvo zato što je reč o nelegalnoj državi, a drugo što je u pitanju prostor koga pojedine svetske sile nazivaju Kosovom u stvari južna srpska pokrajina Kosovo i Metohija, koja je svim Srbima urezana u srca kao jedna od kolevki srpskog naroda.

Sada je rezultat 97:96 u korist država koje ne priznaju lažnu državu Kosovo. Kako stvari stoje u narednom periodu taj rezultat će se menjati u korist Srbije. Ali ovo je prvi put posle više godina da je pozitivan skor u korist istine, pravde, prava i Srbije.

Državno rukovodstvo Srbije predvođeno predsednikom Aleksandrom Vučićem čini maksimum za opstanak Kosmeta u sastavu Srbije i za ostanak srpskog naroda na području naše južne pokrajine.

Republika Gana je 16. zemlja koja je povukla priznanje Kosova, a noti koju je poslalo Ministarstvo spoljnih poslova i regionalnih integracija ove zemlje kao jedan od razloga navodi preuranjenost prvobitne odluke.

Sadržaj dokumenta koji je poslat Ministarstvu spoljnih poslova Srbije prenosimo u celosti:
„Ministarstvo spoljnih poslova i regionalnih integracija Republike Gane izražava svoje poštovanje Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije i ima čast da saopšti sledeće: Vlada Republike Gane odlučila je da povuče Ganino priznanje Kosova kao nezavisne države. Ova odluka Vlade doneta je iz sledećih razloga: Gana je 2012. godine odlučila da prizna Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu, nakon čega je usledilo uspostavljanje diplomatskih odnosa između dve zemlje. Pomenuto priznanje predstavljalo je kršenje Helsinškog dogovora, a takođe fundamentalno kršenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.
Ispostavilo se da je odluka da se prizna Kosovo bila preuranjena uz obzir stava 10. Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN (1999), koja ovlašćuje Generalnog sekretara da „uspostavi međunarodno civilno prisustvo na Kosovu da bi bila obezbeđena privremena administracija za Kosovo pod kojom ljudi Kosova mogu da uživaju značajnu autonomiju u okviru Savezne Republike Jugoslavije i koja će da obezbedi prelaznu administraciju dok uspostavlja i nadgleda razvoj privremenih institucija samouprave da bi se obezbedili uslovi za miran i normalan život za sve stanovnike Kosova“.

Generalnu skupštinu UN danas čine 193 članice, a sada je broj onih koje su priznale nezavisnost tzv. države Kosovo ne samo manji od 100, već sada više od polovine zemalja ne priznaje južnu srpsku pokrajinu kao samostalnu državu.

Prištinska strana ide na to da dobije glas dve trećine članica, kako bi Kosovo steklo eventualno status posmatrača, kao Palestina u UN. Pokušavaju na mala vrata da uđu u UN. Međutim, ukoliko broj zemalja koje ne priznaju tzv. Kosovo kao nezavisno, padne ispod 100, onda oni nemaju sa čim da forsiraju ideju o članstvu, ali i nezavisnosti.

Diplomatsko priznanje je eksplicitan, zvaničan i jedanostran akt u spoljnoj politici država u odnosu na drugu stranu. Ne izdavajući takvu izjavu ne znači nužno da država ima primedbe na postojanje, nezavisnost, suverenitet ili vladu druge strane. Neke države, po običaju ili politici, ne pružaju zvanično priznanje, s obzirom da glasanje o članstvu u UN ili drugoj organizaciji čije je članstvo ograničeno na države, jeste sam akt priznanja.

Države koje su do sada pored Gane povukle pomenuto priznanje su Sao Tome i Principe, Surinam, Gvineja Bisao, Burundi, Liberija, Papua Nova Gvineja, Lesoto, Dominika, Grenada, Komori, Solomonova Ostrva, Madagaskar, Palau, Centralnoafrička Republika i Togo.

Zahvaljujem se 97 država koje poštuju teritorijalni integritet i suverenitet Srbije!

Očekujem da uskoro taj rezultat bude ubedljiviji u korist Srbije.

Dr Uglješa Mrdić

12.novembar 2019. godine