Poreklo imovine

Narod u Srbiji je vekovima željan pravde. Istine i pravde. Godinama slušamo rečenicu da je pravda spora ali dostižna. Jedan od zakona kojem se najviše radujem u poslednje vreme je Zakon o poreklu imovine.


Naime, Zaključak o sprovođenju javne rasprave o Nacrtu zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu objavljen je pre nekoliko dana na sajtu Ministarstva pravde. Odbor za pravni sistem i državne organe Vlade Srbije, na 88. sednici, održanoj 6. marta 2019. godine, odobrio je sprovođenje javne rasprave o Nacrtu zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu i utvrdio program sprovođenja javne rasprave, koja će se održati u periodu od 8. marta do 29. marta 2019. godine. Programom je predviđeno da u javnoj raspravi učestvuju relevantni državni organi, predstavnici civilnog društva, stručne javnosti i drugih zainteresovanih strana. Zajedno sa Zaključkom, na internet prezentaciji Ministarstva pravde objavljeno je i Obrazloženje za donošenje ovog zakona.


Zašto je bitan ovaj zakon? Iz više razloga. Svakako jedan od najbitnijih je da se dokaže kako su brojni srpski milijarderi i milioneri došli „preko noći“ do ogromnog bogatstva o kojem preko 95 odsto građana Srbije može samo da sanja.


U redu ako je neko poštenim i vrednim radom uspeo da se sa svojom privatnom kompanijom probije na tržištu i zaradi određenu sumu novca koja se leglano uvećavala iz godine u godinu iz decenije u deceniju. Ali, nije u redu da neko za nekoliko godina monopolističkim odnosom prema tržištu i uz podršku tadašnjih vladajućih struktura a često i kriminalnih klanova i stranog faktora dođe do ogromnog bogatstva.


Moje lično mišljenje je da je najbolji odnos prema tajkunima ili oligarsima „Putinov metod“. Takvim metodom doveli bi se svi oni u red. Nije ni normalno da pojedini tajkuni u državi gde su stekli ogromno bogatstvo se ponašaju bahato gledajući da radi svojih interesa kada god mogu „zabiju nož u leđa“ i svojoj državi i svom narodu.


Mora se u skladu sa novim zakonom, za koji se nadam da će brzo biti usvojen, biti ispitana kompletna njihova imovina. Ovde nije reč samo o tajkunima i srednjim i malim privrednicima. Treba ispitati i imovinu političara bez obzira kojoj političkoj stranci pripadali. Neki od političara su postali za period dok su bili na vlasti multimilioneri. Kako? Baš se pitamo. Možemo samo da zamislimo. Sigurno je da većina njih nisu potomci bogatih srpskih trgovačkih porodica ili da su dobili nasledstvo od rođaka iz inostranstva. A nisu ni toliki genijalci da su po odlasku sa političke funkcije ulaskom u privatni biznis od jednog evra napravili milione…


Isti aršin bih primenio, a to očekujem i od vlasti, i prema političarima koji se sada nalaze na funkcijama. Interesantno je da su se pojedinci dosta obogatili. Razne priče se pričaju. I to sve treba proveriti. Opet ponavljam bez obzira kojoj političkoj stranci pripadali. Kako to neko kad je došao na funkciju je imao jedan ili nijedan stan a sada raspolaže sa milionskom imovinom koja obuhvata i nekoliko stanova, kuća i lokala.


Prema tome, pružam punu podršku za usvajanje ovog zakona, kao i za njegovo brzo i efikasno sprovođenje uz podršku svih nadležnih državnih institucija.


Došlo je vreme da se uplaše oni koji su krali i otimali i koji godinama i decenijama korupcionaškim metodama uvećavaju svoje bogatstvo.
Došlo je vreme za pravdu!


Jedva čekam da počne. Vreme je!


Pružam punu podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovim saradnicima u borbi protiv kriminala i korupcije.


Ispitivanje porekla imovine će dosta da pomogne u toj borbi.

Dr Uglješa Mrdić
12. marta 2019. godine