Pobesnele bitange

Ne mogu da shvatim fašističko ponašanje dela opozicije u Srbiji. Pitam se zašto se tako ponašaju? Zašto pale knjige kao fašisti i nacisti pre 86 godina? Ima li deo opozicije granicu?

U ponedeljak uveče bio sam svedok strašnih scena na ulicama glavnog grada Srbije. Grupa građana predvođena Markom Bastaćem, Borkom Stefanovićem, Brankom Miljušem i ostalim pristalicama politike Dragana Đilasa i njegovih partnera palila je knjige o Beogradu, napadala ljude koji su prodavali knjigu u humanitarne svrhe za malog dečaka Filipa Ivanovića iz Smedereva i na kraju prvo nasrnula na Marka Ilića i mene a posle završetka promocije i na autora knjige Gorana Vesića.

Taj bes i mržnja koju sam video u očima rulje od stotinjak ljudi i dalje mi ne izlazi iz glave. U jednom trenutku je tridesetak razjarenih opozicionara ili bolje rečeno bitangi poput pobesnelih pasa krenula da me udara, vređa i gura pokušavajući da me obore na zemlju i da me pregaze. Druga grupa je želela da pregazi Marka Ilića i još dvoje nedužnih momaka što su prodavali knjige u humanitarne svhre. Na moju sreću a na njihovu žalost nisu uspeli u nameri da nas pregaze.

Ovom prilikom želim da se zahvalim svim mojim trenerima koji su me više decenija obučavali kako da se odbranim dok sam aktivno svakodnevno trenirao džudo i tako stekao majstorsko zvanje u ovom sportu. Zahvalan sam i sebi na pribranosti što nikog od ove razjarene rulje i ološi nisam teško povredio i što sam se suzdržao da ih ne pobacam na zemlju.

Ove kukavice koje nastupaju samo ruljama zviždali su funkcionerima i gostima dok su su dolazili i odlazili sa promocije „Knjige o Beogradu“, koju je napisao zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

U jednom trenutku su fizički i nasrnuli i na direktora „Borbe“ Andriju Jorgića, koji je bio u društvu dve dame. Želeli su da mu otmu knjigu iz ruku i zapale zajedno sa ostalim knjigama koje su zaplenili i palili.

I tu nije bio kraj ovog ludila. Sutradan su nastavili najgore moguće da me vređaju po društvenim mrežama i internetu. Vređali su mi i porodicu.

Ni tu nije bio kraj ludila. Kada su videli da se ne plašim njihovih „junačkih“ pretnji preko interneta, počeli su moju suprugu Viktoriju da vređaju i da je nazivaju najpogrdnijim nazivima. Pretili su joj da će da je siluju i ubiju. Proklinjali su nas kako su stigli.

Sada poručujem tim bitangama iz opozicije, koji su ovim fašističkim i nasilnim postupcima samo potvrdili da su ološ, da ostave moju porodicu na miru.

Stojim im ja na raspolaganju. Ako žele obračun sa nekim od Mrdića, imaju mene na meti ako žele. Ako su toliki junaci neka dođu jedan po jedan da sa mnom popiju kafu i da sučeljimo argumente i da mirno i dostojanstveno porazgovaraju sa mnom o aktuelnoj političkoj situaciji. Ako kojim slučajem fizički nasrnu na mene, naravno da ću se braniti.

Poručujem im da ih se ne bojim. Pošto znaju gde radim i kuda se krećem, mogu slobodno da mi priđu na ulici ili da dođu kod mene u Srpsku naprednu stranku da porazgovaramo.

Sledeći put ću njihove pretnje da prijavim nadležnim institucijama, a kada opet fizički nasrnu braniću i dalje goloruko svoj život.

Pošto znam za većinu ovih bitangi da su kukavice, znam da mi neće smeti prići ni nasamo ni u grupama od troje ili petoro. Ne bojim ih se.

Na kraju samo da istaknem da ne želim nikakvo nasilje na ulicama niti da želim bilo kakve fizičke obračune sa bilo kim. Ali kako baš žele fizičku borbu to možemo da uradimo u sali za treninge.

E tu bi oni bili tek u problemu, jer samo još uvek u formi i spreman da se borim ali na strunjači i u sali. Ali ne na ulici.

Ovog puta osuđujem ovakvo fašističko i divljačko ponašanje dela opozicije, kao i njihove pretnje koje upućuju članovima moje porodice i porodicama svih funkcionera SNS.

Sram ih bilo!

Dr Uglješa Mrdić
16. oktobar 2019. godine