Palata pravde

Građani Srbije zaslužuju pravdu. Bez pravde nema ni prava. Krajem prošle nedelje bio sam svedok divnog događaja. U Beogradu je svečano otvorena rekonstruisana Palata pravde, uz prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Srbije Ane Brnabić, ministarke pravde Nele Kuburović, ministarke za evropske integracije Jadranke Joksimović, šefa Delegacije EU u Srbiji Sema Fabricija, republičkog javnog tužioca Zagorke Dolovac, predsednice Ustavnog suda Vesne Ilić Prelić, predsednika Višeg suda Aleksandra Stepanovića kao i sudija i tužilaca i drugih državnih i lokalnih funkcionera i gostiju.

Nova Palata pravde je slika napretka celog društva i istovremeno boljeg i većeg životnog standarda, kao i slika svake bolnice koja je u Srbiji izgrađena ili obnovljena prethodnih godina.

Predsednik Vučić je na otvaranju istakao da je ponosan sam i zbog sudija, tužilaca, zamenika, koji će u ovoj zgradi imati bolje uslove, svoje kabinete, ali najvažnije je da će građani koji ovde dolaze videti boljitak i napredak.
Ministarka Kuburović je podsetila da je rekonstrukcija najveće zgrade pravosudnih organa u zemlji trajala 29 meseci i da su zaposlenima, sudijama i tužiocima obezbeđeni moderni uslovi rada. Stvoreni svi uslovi da se suđenja zakazuju češće, kako bi se građanima omogućila suđenja u razumnom roku i lakši pristup pravdi.

Predsednik Višeg suda Stepanović rekao je da je zgrada Palate pravde bila i ostala simbol beogradskog i srpskog pravosuđa i da useljenje u zgradu Palate pravde, koja je opremljena po najvišim standardima EU, ne predstavlja samo useljenje u zgradu, već i iskorak ka unapređenju vladavine prava i osnovnim demokratskih načela.

U ovu zdradu smešteni su Viši sud i Više javno tužilaštvo u Beogradu, Drugo osnovno javno tužilaštvo i krivično odeljenje Drugog osnovnog suda u Beogradu.

Inače, pošta u Palati pravde je izmeštena na sredinu centralnog hola, a promenjen je i izgled šalter sale. Nova reorganizacija će svakako doprineti i lakšem snalaženju i bržem završavanju posla strankama. Brži put do pravde građanima trebalo bi da obezbedi i veći broj sudnica. Sada ih je 70, sa multimedijalnom opremom, postavljeni su i monitori na kojima će i stranke i branioci moći da prate iznošenje dokaza, ali i rotacione kamere za slučaj dodatnog snimanja. Spoljašnji izgled zgrade ostao je isti, ali samo na prvi pogled. Ugrađeni su aluminijumska stolarija i reflektujuća stakla. Rekonstrukcija najveće sudske zgrade u Srbiji od 26.000 kvadratnih metara trajala je 30 meseci. Na njenom novom izgledu svakodnevno je radilo oko 200 radnika.

Prva suđenja u zgradi od 26.000 kvadratnih metara, počela su 4. novembra, pred Višim sudom u Beogradu. U obnovu zgrade uložen je 21 milion evra. EU je dala devet odsto, dok je 91 odsto te vrednosti dala država Srbija. Radovi na rekonstrukciji Palate pravde počeli su u martu 2017, a završeni su u septembru ove godine, kada su počela useljenja opreme i nameštaja, a sada i predmeta.

Naš narod treba uvek da zna šta sve čini državno rukovodstvo i za našu državu i za sve naše građane. Sve nabrojano u ovom tekstu zaslužuje čestitke i veliko HVALA!

Ovom prilikom čestitam predsedniku Srbije i Vladi Srbije, Ministarstvu pravde i ministarki, predsedniku Višeg suda, kao i svim građanima naše države.

Bravo za državno rukovodstvo na čelu sa Aleksandrom Vučićem!

Dr Uglješa Mrdić