Ostanimo ljudi

Zar je teško danas biti fin? To zvuči kao nekadašnja reklama, ali se odnosi na nešto sasvim drugo. Izuzetno je neshvatljivo da u svakodnevnici nema dovoljno dostojanstva, finoće i poštovanja kod pojedinaca koji se bave društveno političkim poslom.
Mogu da razumem da se neko ne slaže sa programom ili postupcima političkih protivnika, ali ne mogu da razumem ulično nasilje, divljaštvo, upad u državne institucije, napad na žene, maltretiranje članova porodica političkih protivnika ili ugrožavanje bezbednosti onih koji ne misle isto kao što misli jedna politička opcija u odnosu na drugu.
Ovih dana i nedelja nažalost smo svedoci takvih pojava. Priznajem nisam opravdavao nikada bilo kakav oblik upada u državne institucije i nasilno preuzimanje vlasti koje je počelo uličnim obračunima.
Strašno je to što se desilo i prilikom petooktobarskih dešavanja kada je deo opozicionih vođa tadašnjeg DOS-a zajedno sa kriminalcima i sumnjivim tipovima upadao u tadašnju Saveznu skupštinu SRJ i pljačkao je, palio prostorije i uništavao važnu dokumentaciju. Ili kada su isti upali u RTS i sramno i brutalno tukli tadašnjeg direktora te institucije Dragoljuba Milanovića. Sramno je bilo i maltretiranje nevine dece tadašnjih funkcionera Miloševićeve vlasti kao u slučaju ćerke Milovana Bojića.
I danas deo opozicije pokušava nasiljem da dođe na vlast i da pravi nemire na ulicama, prvenstveno Beograda. Takođe gotovo svakodnevno i sramno napadaju pojedine vladajuće funkcionere na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
Nije ovde reč samo o tome ko se i kako bez osnova napada. Nego je reč o tome zašto se ugrožava bezbednost porodica funkcionera koji pripadaju aktuelnoj vlasti.
Postoji li kod dela opozicije barem malo obraza i moralnog kodeksa kada je u pitanju njihova politička delatnost i javno ponašanje.
Revoltiran divljaštvom i ponašanjem dela opozicije i poslednjih njihovih ludačkih aktivnosti morao sam javno da reagujem.
Najoštrije sam osudio okupiranje stambene zgrade i pretnje porodici zamenika gradonačelnika Gorana Vesića.
Ovo što rade Dragan Đilas i njegovi saradnici je najblaže rečeno monstruozno i bezobzirno.
Očekujem brzu i efikasnu reakciju nadležnih državnih organa.
Deo opozicije i dalje divljački napada svoje neistomišljenike, bilo da je reč o studentima, ženama ili porodicama političkih protivnika.
Sve ove bolesne napade organizuju oni koji su zadužili Beograd i napunili svoje džepove na štetu građana.
Zato pružam punu podršku Goranu Vesiću za sve što čini da naša prestonica bude lepša i uređenija.
Osuđujem i poslednje napade i na druge republičke i lokalne funkcionere koji čestito i pošteno rade svoj posao.
Ne smemo dozvoliti da oni koji šire mržnju i žele obračune na ulicama da ponovo upadaju sa motornim testerama u RTS i druge institucije, da nasilno upadaju u državne i druge institucije i da na taj način se vrate na vlast potpomognuti pojedinim spoljnim faktorima i domaćim tajkunima i onima koji su se istakli u Srbiji po mnoštvu sumnjivih poslova.

Dr Uglješa Mrdić
24.septembar 2019.godine