OŠ „Braća Ribar“ Donja Borina uz podršku opštine Mali Zvornik uvodi produženi boravak učenika u školi

Konferencija za novinare Opštinskog odbora Srpske napredne stranke Mali Zvornik, posvećena radu Osnovne škole „Braća Ribar“ iz Donje Borine, održana je danas, u 09.00 časova, u prostorijama stranke. Na ovu temu govorila je član OO SNS-a i direktor borinske osnovne škole Ljiljana Jekić.

Ona je, između ostalog, navela da škola ima neophodne uslove za rad zahvaljujući podršci lokalne samouprave i najavila više projekata u narednom periodu, u cilju daljeg poboljšanja uslova u ovoj obrazovnoj ustanovi.

Jekić je istakla da su u saradnji sa opštinom pripremljeni projekti za rekostrukciju električnih i vodovodnih instalacija u zgradi škole, obnovu igrališta i izgradnju kotlarnice na drvnu sečku, te da će u okviru pilot projekta nadležnog ministarstva, uz finansijsku podršku opštine Mali Zvornik, od polovine septembra u školi biti uveden produženi boravak za učenike, što će deci omogućiti da kvalitetno provode slobodno vreme, te da će, za potrebe realizacije ovog projekta, biti uređena školska trpezarija.

Nakon konferencije, OO SNS Mali Zvornik izdao je Saopštenje za javnost:

„Zahvaljujući stalnoj podršci i ulaganjima opštine Mali Zvornik, na čijem čelu je Srpska napredna stranka, Osnovna škola „Braća Ribar“ Donja Borina i njeno izdvojeno odeljenje u Brasini imaju odgovarajuće uslove za rad.

Budući da su oba školska objekta u proteklih nekoliko godina u velikoj meri obnovljena, tokom letnjeg raspusta nije bilo potrebe za značajnijim radovima, izuzev redovnog održavanja zgrade i dvorišta škole, te nabavke ogreva za zimu.

Kako bi omogućila dodatno bolje uslove u ovoj školi, lokalna samouprava u protekloj godini radila je na pripremi projekata za sanaciju električnih i vodovodnih instalacija u zgradi škole u Donjoj Borini, te obnovu fiskulturnog igrališta i izgradnju kotlarnice na drvnu sečku, u šta je iz lokalnog budžeta uloženo oko milion dinara.

Realizaciju navedenih projekata opština će podržati sa 25 posto učešća u finansiranju, dok će preostali iznos zatražiti od Kancelarije za javna ulaganja Republike Srbije.

U OŠ „Braća Ribar“ od septembra krenulo 144 učenika, 113 u matičnu školu u Donjoj Borini i 31 učenik u izdvojeno odeljenje u Brasini.

Među polaznicima borinske osnovne škole ove godine je 14 prvaka, 6 u matičnoj školi i 8 u izdvojenom odeljenju, kojima je lokalna samouprava, kao i svim ostalim prvacima na teritoriji opštine, obezbedila besplatne udžbenike za prvi razred.

Za sve učenike lokalna samouprava je i ove godine obezbedila besplatan prevoz u školu.

Novina koja u školskoj 2019/2020. godini, od 16. septembra, očekuje učenike i zaposlene u borinskoj osnovnoj školi je takozvani „Jednosmenski rad“, koji će omogućiti produženi boravak dece u matičnoj školi, uz kvalitetne edukativne sadržaje, u okviru kojih će učenici, kroz slobodne aktivnosti, moći da saznaju i uče u oblastima koje nisu obuhvaćene redovnom nastavom, kao i da rade domaće zadatke.

Reč je o pilot projektu nadležnog ministarstva, koje je, među 204 izabrane škole u Srbiji, obuhvaćene ovim projektom, uvrstilo borinsku osnovnu školu.

Opština Mali Zvornik presudno je uticala na njeno uključivanje u pomenuti projekat, pristavši da obezbeđuje obroke za decu u produženom boravku, do 16.30 časova, koji je osmišljen sa idejom da deci omogući da što kvalitetnije provode slobodno vreme.

Zaposlenima u OŠ „Braća Ribar“ lokalna samouprava omogućila je kontinuirano stručno usavršavanje, zahvaljujući čemu ova obrazovna ustanova ima osposobljen i vrlo kvalitetan nastavni kadar.

Odgovarajući uslovi, uz stručan i timski rad zaposlenih, doprineli su izuzetnom opštem uspehu učenika ove škole i dorim rezultatima na međuopštinskim, okružnim i republičkim takmičenjima.“

OO SNS Mali Zvornik