Opština Mali Zvornik proslavila krsnu slavu – Sv. Prokopija

Proslava Svetog Prokopija, zaštitnika i krsne slave opštine Mali Zvornik, počela je u 09.00 časova, jutarnjom molitvom u crkvi Sabora svih Srba svetitelja, uz sasluženje više sveštenika i monaha.

Nakon svete liturgije, kroz centar Malog Zvornika do česme kod hrama Novi Ostrog u steni, po 11. put, proneta je litija, za napredak mesta i zdravlje svih koji u njemu žive.

Litiju je predvodio gost slave, arhimandrit Dosoftej, iguman manastira u Jašiju, gde se nalaze mošti Svete Petke.

Po završetku molitvenog idenja, tradicionalno, ispred hrama u steni, u prisustvu velikog broja vernika i gostiju, obavljen je obred osvećenja vode i lomljenja slavskog kolača.

Obraćajući se okupljenima, predsednik opštine Zoran Jevtić, u ime rukovodstva opštine i u svoje lično ime, čestitao je sugrađanima krsnu slavu, sa željom da je uvek dočekuju i proslavljaju u zdravlju, miru i blagostanju.

Čestitku vernicima, povodom slave mesta, tom prilikom, uputio je i sveštenik malozvornički Mileta Tovarović.

U nastavku svečanosti, na platou ispred crkve u steni izveden je prigodan kulturno – umetnički program, uz nastup lokalnih kulturno – umetničkih društava.

Krsnu slavu opštine Mali Zvornik tradicionalno su proslavili i zaposleni u Opštinskoj upravi. S obzirom na to da je dan Sv. Prokopija ove godine u nedelju, koja je neradni dan, obeležavanje slave u zgradi opštine upriličeno je poslednjeg radnog dana prošle sedmice, u petak, 19. jula.

Ljiljana Ristanović