Opština Mali Zvornik poljoprivrednim gazdinstvima obezbedila materijal za poboljšanje kvaliteta zemljišta

U mesnim zajednicama na području opštine Mali Zvornik u toku je isporuka kalka poljoprivrednicima, materijala za popravku boniteta kiselih zemljišta, koji je lokalna samouprava nabavila uz finansijsku podršku Republike Srbije, radi poboljšanja kvaliteta tla i prinosa na usevima. Za registrovana poljoprivredna gazdinstva, na kojima je, kontrolom plodnosti zemljišta, utvrđena potreba za kalcizacijom zemljišta, obezbeđeno je ukupno 275,6 tona kalka. Podelu kalka poljprivrednicima, uz stručni nadzor primene navedene agrotehničke mere, vrši preduzeće „Poljosavet“ doo iz Loznice, koje je prethodno obavilo kontrolu plodnosti zemljišta.

Prema rečima Dragana Krstića, diplomiranog agronoma, inače, stručnog saradnika ovog preduzeća, koji u Malom Zvorniku rukovodi akcijom isporuke materijala za kalcizaciju zemljišta, u pitanju je prvi krug nabavke i isporuke kalka u okviru kojeg je predviđena njegova podela u pet sela na području malozvorničke opštine, u Brasini 50,1 tona, u Donjoj Borini 58,7 tona, u Velikoj Reci 11,6 tona, u Radalju 140 tona i u Sakaru 15,2 tone.

On je naveo da je nabavka i podela kalka, uključujući i analize zemljišta koje su prethodno obavljene, u potpunosti besplatna za poljoprivrednike i da je Republika Srbija ovu aktivnost podržala sa 75 posto učešća u finansiranju, dok je lokalna samouprava iz budžeta obezbedila preostalih 25 posto sredstava.

Krstić je zahvalio privrednicima sa područja opštine Mali Zvornik koji pomažu isporuku kalka domaćinstvima, tako što svojim viljuškarima vrše pretovar materijala na traktore poljoprivrednika, navodeći da su među njima: preduzeće „Žarkovići“ Mali Zvornik, vlasnika Mihaila Nestorovića, preduzetnici Mihailo Cvijić iz Brasine, Kosan Vukosavljević iz Donje Borine i Bogoljub Mićić iz Velike Reke, kao i Hidroelektrana „Zvornik“ iz Malog Zvornika.

Ljiljana Ristanović