Opština Mali Zvornik najavila podršku preduzetnicima čiji posao trpi zbog radova na mostu preko Drine

Predsednik opštine Mali Zvornik Zoran Jevtić izjavio je da lokalna samouprava ima volju da podrži preduzetnike čije se radnje nalaze u neposrednoj blizini mosta kralja Aleksandra I Karađorđevića, zbog čijeg je zatvaranja, usled aktuelene rekonstrukcije, promet roba i usluga u pomenutim radnjama drastično smanjen, tako što će ih, ukoliko postoji zakonska mogućnost, dok traje obnova mosta, u određenoj meri osloboditi plaćanja obaveza prema opštini. Jevtić je ovo rekao u petak, neposredno nakon sastanka koji je imao sa malozvorničkim preduzetnicima, povodom njihovih sve češćih zahteva u kojima od lokalne samouprave traže da izvrši uticaj na izvođača radova i što je pre moguće obezbedi uspostavljanje pešačkog saobraćaja na mostu.

Razumevajući položaj u kojem su se našli, u situaciji zatvaranja mosta na godinu dana, on je preduzetnicima rekao da opština nema nadležnost da išta učini po tom pitanju i da je stvar odluke izvođača radova i nadzornog organa da li će tokom radova u nekom momentu moći da obezbede tehničke uslove za otvaranje mosta za pešački saobraćaj.

Prema Jevtićevim rečima, to trenutno nije moguće, jer je most još uvek nebezbedan za prolaz.

Predsednik opštine Mali Zvornik podsetio je javnost da je rok za završetak radova na mostu 27. avgust 2020. godine i da izvođač, prema ugovoru koji je potpisao, nema obavezu da pre tog roka obezbedi uslove za pešački saobraćaj i da je stvar njegove procene i odluke da li će i kada za vreme radova, na svoju odgovornost, moći da garantuje bezbedan prolaz za pešake.

Jevtić je podsetio da je opština Mali Zvornik sa desne strane Drine, kao i susedni grad Zvornik, sa leve strane, za sve koji putuju na relaciji između ova dva mesta, zbog posla, škole ili nekog drugog razloga, obezbedila svekodnevni besplatan prevoz u javnom saobraćaju do graničnog prelaza „Novi most – Karakaj“ i da je spremna da učini sve što je u njenoj moći da građanima pomogne da lakše funkcionišu i obavljaju svakodnevne aktivnosti dok traje obustava saobraćaja preko Starog mosta zbog radova.

Sastanku sa preduzetnicima u Malom Zvorniku prustvovali su načelnik grada Zvornika Zoran Stevanović i predstavnik izvođača radova, firme „Enikon gradnja“ iz Zvornika (RS), direktor Miroslav Lazarević.

Gradonačelnik Stevanović rekao je novinarima da se, prema informacijama koje ima, radovi na mostu odvijaju bez problema, da izvođač radi kvalitetno i poštuje okvirnu dinamiku radova, te da su vremenski uslovi proteklih meseci bili idealni i pogodovali poslu.

On je podsetio da je da je ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji mosta potpisan 30. jula prošle godine, da je izvođač uveden u posao 27. avgusta, a da je rok za završetak posla godinu dana.

Direktor Enikon gradnje, firme koja izvodi radove na obnovi Starog mosta, rekao je da je na donjem pojasu ostalo još deset posto radova, nakon čega bi most mogao da bude otvoren za pešački saobraćaj.

Prema njegovim rečima, za taj posao potrebno je još oko tri nedelje lepog vremena.

„Osim donjeg pojasa, do kraja radova ostalo je da ispeskarimo gornji deo, zatim ofarbamo i asflatiramo most“, objasnio je Lazarević.

Macvanski.info